Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

The stars from the Commitments

På den gröna tisdagen om ett par veckor spelas låtarna från filmen The Commitments igen, på Pumpehuset i Köpenhamn.

 

St. Patrick’s Day firas stort och grönt vid Öresund

 

Vad hände egentligen med Dublin-bandet som spelade i filmen The Commitments? Vi har frågat en av medlemmarna.

Räkna med tjo och tjim när irländare och övriga festprissar firar St. Patricks Day den 17 mars.

FOTO: NIELS SEIDLER

IRLÄNDSKT. I Chicago färgas varje år floden som rinner genom staden alldeles grön. Detta för att fira den irländska högtidligheten St. Patrick's Day på Irlands nationaldag den 17 mars. I Köpenhamn, där det också bor och arbetar många irländare, och dit även en hel del Skånebosatta irländare kommer, firar man med nostalgi. Efter den traditionella paraden som går från Rådhusplatsen på eftermiddagen blir det efterfest och senare på kvällen en konsert med irländska The Stars from The Commitments.

 

Spelade innan filmen

Delar av bandet gjorde succé i Alan Parkers film The Commitments från 1991, men efter filmen återvände var och en till sitt. Men 1993 återförenades trummisen Dick Massey - Billy “The Animal“ Mooney – och gitarristen Kenneth McCluskey - Derek “The Meatman“ Scully, som har spelat och turnerat sedan dess. Vad hade ni egentligen för planer innan filmen gjordes?

  – Jag hade ett band som turnerade i Irland då. Vi hade släppt tre skivor, de gamla 45:orna, och fått hyfsad framgång på de irländska listorna, säger Kenneth McCluskey som vid den tiden hade pluggat drama och var sugen på skådespeleri.

Utbytta tjejer

Vad som hände med resten av gänget i filmen vill han inte gå in på, men menar att för egen del har målet alltid varit att stå på scen och inget som bara hände av en slump.

  Den som på 90-talet var ung tjej och istället identifierade sig med de eminenta doa-flickorna, får nu sjunga med i de nya tjejernas betydligt mognare röster. I livet efter filmen är det bara killarna som framträtt på scen igen – särskilt pianisten Michael Aherne som spelade Steven “Soul Surgeon“ Clifford i filmen, men även de andra, bland annat på liveskivan Committed To Soul.

Varför tror du att filmen och er musik blev en sådan succé just då?

  – Filmen var revolutionär för sin tid. Det var första gången som en irländsk film kunde fånga humorn samtidigt som man gjorde en riktig samhällsskildring av Dublins arbetarklass - utan försköningar, fortsätter McCluskey. Dialogen var spännande och modern, och handlingen var intressant och trovärdig. Musiken släpptes för en hel ny generation av unga människor och den beskrev det sociala och ekonomiska läget som var då, menar han.

 

Ingen Commitments II

En uppföljare på filmen med dessa medelålders snubbar och tjejerna i dagens konstellation är inte aktuell. Men nyligen spelades en livekonsert in på Kew Gardens i London.

  – Nu ska den redigeras och så intervjuar vi några soullegender från USA, berättar McCluskey. När det gäller firandet av St. Patricks Day ser The Commitments gitarrist detta ur ett internationellt perspektiv. Kenneth McCluskey tycker inte att irländarna i Öresundsregionen ska fira för sig själva.

  – Det är en rolig stund för irländare och icke-irländare. Det är ett tillfälle att fira med vänner från hela världen.

    Sist bandet spelade i Skandinavien var under en turné förra året, då de körde originallåtarna igen i bland annat Göteborg och Århus.

Dick Massey och Ken McCluskey.

FOTO: GILL@MAGICARTS

 

 

  – Jag älskar Skandinavien. Det finns en skön koppling mellan oss irländare och skandinaver. Vi har turnerat ofta här och har alltid haft bra publik.

    Nu ska det dansas igen till Commitments soulmusik - Mustang Sally, Chain Of Fools, Take Me To The River och In The Midnight Hour ska få irländarna på särskilt gott festhumör. Då klär sig många av dem som firar i gröna kläder, dricker irländskt öl eller Irish coffee och upplever hemlandets traditionella dans och musik.

 

2009-03-04

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

FAKTA

 

Saint Patrick's Day är en årlig helgdag, som oftast infaller den 17 mars, då irländare firar helgonet Saint Patrick (cirka 385–461 e.Kr.). En helig dag för romerskkatolska kyrkan i Irland, som flyttar firandet till annat datum när dagen infaller under Heliga veckan. (Detta händer nästa gång först år 2160). Traditionen att fira dagen med parad, musik och dans startades av irländska immigranter i Amerika. Saint Patrick's Day firas idag över hela världen, med typiska irländska teman och gärna i färgen grönt.

Källa: Wiki

 

Fotnot.

Förutom Dick Massey och Kenneth McCluskey består The Stars from The Commitments idag av Karen Coleman – sång (medverkade också på soundtracket till filmen), Joe Walsh och Claire Malone - sång, Eric Okafo - bas, Abraham Hampton - keyboard, Alex Mathias - saxofon, Stefano Muscovi - trumpet.

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007