Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Melody

Melody.

Özz Nûjen

Özz Nûjen.

Soran Ismail

Soran Ismail.

FOTO: ANNA HUERTA

 

 

 

 

Norouz-newroz

är den viktigaste icke-religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, däribland Sverige. Norouz är persiska, newroz kurdiska, och betyder ”ny dag”. Firandet kan likställas med Sveriges midsommarfirande och är en hyllning till naturen och jorden och har firats i över 4 000 år.

Österländskt nyårsfirande blir nytt årligt evenemang

 

NYÅRSEVENEMANG. Det blir standup-artister som håller i Riksteaterns första firande av det kurdiska nyåret norouz-newroz. Detta firas även i persiska, afghanska och tadzjikiska kretsar, men tanken är att alla ska kunna ta del av kulturevenemanget som innefattar både ståupp och musik.

  – Det är många i Sverige som firar norouz-newroz, vår föreställning och fest innehåller kultur och stora stjärnor i en bra blandning. Turnén kommer att återkomma varje år, berättar Mansour Hosseini, producent på Riksteatern.

 

Ståuppare och österländsk musik

Det är Özz Nûjen, känd från Stockholm Live och Veterantv, och som gästade Helsingborgs nya komikerscen nyligen, som är konferencier för kvällen. Han turnerar flitigt som ståuppkomiker, men har ett förflutet på Dramaten som kanske inte så många känner till. Där har han spelat i Sultanens hemlighet och gjort monologen Mistero Buffo efter Dario Fo.

    När han ska underhålla i den här nya showen gör han det tillsammans med Soran Ismail, som även han har kurdiskt ursprung. Soran har bland annat medverkat i Parlamentet på tv och jobbade nyligen med Nûjen då de åkte på standup-turné tillsammans med ”guldlocken” Björn Gustafsson. I nyårsfirandet ersätts Björn av Melody Farshin, som har rötter från Iran. Hon är ett ganska nytt ansikte här i södra Sverige, men uppträder på många olika standup-klubbar i landet, dock främst i Stockholm.

    För musiken den här kvällen svarar Abjeez, Golbang och Hakan Vreskala med band. Abjeez, spelar pop på persiska, Golbang är ett världsmusikband och Hakan Vreskala är en före detta punktrummis som sadlat om till österländsk folkmusik. Efter föreställningen tar Dijle Yigitbas/DJ Deelay vid bakom skivspelarna. Norouz-newroz, infaller på vårdagjämningen, men showen kommer först veckan efter till Skåne. Nyårsshowen turnerar på fyra stora orter i hela landet, i Sydsverige med ett stopp på Babel i Malmö.

    Även på fler håll högtidlighålls nyårsfirandet, på Inkonst till exempel hiphoparen Behrang Miris releaseparty.

 

2009-03-05

 

Golbang

Golbang spelar under nyårsfirandet, då naturen och jorden hyllas, liksom det gjorts i över 4 000 år. FOTO: RIKSTEATERN

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007