Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Se filmen!Se J-O Waldners första SM-möte 2009

 

Snabba bollar på småstel J-O Waldner

J-O Waldner spelar sin andra SM-match idag strax efter lunch. Dessförrinnan möter Mikael ”Äpplet” Appelgren hemmaklubben BTK Rekords Kim Nylander.

 

Det såg lite stelt ut till en början, sen satt de ursnygga bollarna där som vanligt. Svettigt och till slut glädjande 4-1-vinst för bordtennislegenden i första herrsingel-matchen: 7-11, 11-9, 11-8, 12-10, 11-3.

 

A-hallen Idrottens hus

Det var gott om plats på läktarna när de första matcherna spelades på fredagskvällen.

 

 

Att evenemanget var för stort för A-hallens ett par tusen platser fanns det inga tecken på under den första speldagen. Den publik som kom gjorde naturligtvis det för bordtennisunderhållning av världsmästarna, men också deras utmanare. Arrangörsklubben BTK Rekord i Helsingborg tillhör en av Sveriges största bordtennisklubbar och har vunnit flera SM-medaljer även på seniorsidan. Klubben har två lag i elitserien – herrar och damer, där man dominerat den sistnämnda kategorin i många år. Det visade man inte minst i Helsingborg med snabbt och gott lir i det inledande spelet igår. Och Sonja Aldén då? Hon kommer tillbaka till Skåne igen. Hon påbörjar sin vårturné ”Under mitt tak” i helgen i Västerås, som landar på Ystad teater nästa lördag.

BORDTENNIS. Där är J-O! Där är J-O! hördes de yngsta med andakt i rösten, från första parkett. Kanske var det fredagkvällens tv-underhållning som lockade mer, eller så hade budskapet om stjärnornas SM-spel inte nått ut till Helsingborgarna. För det var skralt på läktarna i Idrottens hus, trots spännande spel och fantastiskt snygga bollar efter en stunds uppvärmning med en del missar.

   Ändå var det en högtidlig invigning när Sonja Aldén sjöng nationalsången i Helsingborg. Tidigare under dagen hade en hel drös av kvalmatcher spelats och därmed var SM i bordtennis invigt enligt konstens alla regler.

   – Det känns väldigt stort och tillsammans med bland annat legenderna Jan-Ove Waldners och Jörgen Perssons deltagande väntar vi fulla hus, säger Anna Benson, marknadsansvarig BTK Rekord.

 

Till SM i Helsingborg kom alltså OS-fyran i Peking, Jörgen Persson, som ville försvara sitt guld från senaste SM i Helsingborg 2007. Legenden Jan-Ove Waldner, har chans till ett nionde SM-guld i herrsingeln. Han vann sitt första SM-guld 1983 och det åttonde 2006. SM året därpå, även då i Helsingborg började mycket bra och Waldner blev final-seedad direkt. Men i semifinalen märktes det tydligt att han var trött och hängig. Magsjuka gjorde att han fick avbryta matchen och istället vann alltså Jörgen Persson guldet. Det är med honom som Waldner också bildat ett av världens bästa dubbelpar. Många undrade igår om Sverige kan bli aktuellt igen för Waldner.

   – Nej, inte nu. Men kan bli. Kanske säsongen 2010-2011 i Spårvägen. Vi får se, sade Waldner efter 4-1 i sin öppningsmatch igår.

 

J-O Waldner är den ende spelaren genom tiderna som har vunnit EM, VM och OS i herrsingel. Det har sagts att han, liksom Michael Jordan är den bäst kände utländske sportutövaren i hela världen. I Kina är han den mest kände svensken, men som tysk... enligt en enkät i Sydsvenskan förra året trodde två av fem kineser att Waldner kom från Tyskland. Det är där, i Bundesligan, som han idag spelar som högaktat proffs. Han har spelat bordtennis professionellt i över 20 år, vilket är ovanligt lång tid eftersom koordination och snabba reflexer är avgörande i sporten. Under OS i Aten 2004 blev han kallad för kungen, eftersom han som 38-åring klådde sina tio år yngre konkurrenter och blev fyra.

     Idag håller 43-årige J-O fast vid att spela på elitnivå.

Vad gäller Fulda ska han och klubben fortsätta diskussionerna nästa helg. Hur kändes då första SM-spelet i år, mot Axel Abrahamsson för Södertälje BTK?

   – Lite stel var jag i början, men det gick bättre sen.

Enligt sajtens utsände får Waldner bli hur skröplig som helst - vilken lycka att se honom gå en match!

 

Tufft i lottning

Nu kommer de nya yngre spelarna i kapp och spelar bordtennis på världsnivå. Till bordtennisförbundet säger Waldner inför helgen att han enbart siktar på SM-guld, även om lottningen ser svårare ut för honom än för Jörgen Persson. Han, Jens Lundquist och Robban Svensson är Waldners värsta motståndare. De gick också lätt vidare till dagens spel.

 

Se filmen!Se J-O Waldners första SM-möte 2009

 

Se filmen!Se J-O Waldners spela som 15-åring på SVT/Youtube

 

Fotnot. Vill du se mer spel från fredagens match? Önska hos redaktionen!

 

2009-03-07

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007