Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Apa solar.

De här gorillorna kastar inte sten på publiken, men det finns det andra apor som gör.

FOTO: LILL ERIKSSON

Apans publikattack uppsåtlig

 

Det är inte bara människan som gör upp planer för framtiden. Forskare vid Lunds universitet har hittat bevis på att även schimpanser tänker framåt, åtminstone dem som utsätts för en påfrestande publik.

MUSIK. I det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Current Biology publicerar kognitionsforskaren Mathias Osvath en rapport som visar hur en schimpanshanne varje morgon metodiskt samlar stenar och tillverkar betongfrisbees som han senare under dagen i vredesmod kastar på djurparkens besökare.

   – Observationerna har gjorts under tio års tid och de är bevis på att apor har en komplex uppfattning om framtiden, säger Mathias Osvath. Det innebär att de har ett högt utvecklat medvetande och ett ”inre liv” som påminner om vårt eget. Det vill säga att de tänker på saker som de har varit med om tidigare och på saker som kan hända igen. Jag skulle tro att mycket av vilda schimpansers vardagsbeteende är planerat.

 

Publiken stenas

Att apor planerar är inget nytt, det har forskare sett bland apor både i frihet och fångenskap. Men tidigare har man bara kunnat visa det här i experiment. Beteendena har varit svåra att klassificera – om aporna gör något för att fylla ett framtida behov eller för ett omedelbart. När en schimpans till exempel bryter av en gren för att komma åt termiter i en termitstack, kan det tolkas som gärning för att möta ett omedelbart behov, att stilla hungern. Lundaforskarens slutsatser bygger på observationer från en svensk djurpark och dessa visar att schimpanshannen har samlat på stenar, eftersom han vet att han kommer att få ett raseriutbrott senare under dagen när besökarna börjar strömma till.

   – Många forskare hävdar att det bara är vi människor som kan föreställa oss framtida scenarier, men vi har kunnat visa hur djuren tänker själva på framtiden utan att vi har konstruerat ett experiment, fortsätter Mathias Osvath. Troligen är schimpanser som lever i frihet mycket mer beroende av sin planeringsförmåga, för att klara av livets faror och hitta mat. Att överleva som publikattraktion verkar dock vara nog så ansträngande.

2009-03-10

 

LILL ERIKSSON

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007