Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

 

ABBA-prylar ut på världsturné

Otursdag eller inte. Idag, fredag den 13:e gäller det för ansvariga att sälja in ännu ett ABBA-koncept. I och med att planerna på det tänkta museet i huvudstaden gick om intet strax innan årsskiftet, kan ABBA-prylarna snart komma en större publik till del. Samlingen ska nämligen ut på världslång resa till hösten.

 

UTSTÄLLNING. Nästa år var det tänkt att ett museum om landets största musikgrupp genom tiderna skulle öppna i Stora Tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm. Men planerna gick i stöpet sedan ombyggnaden av lokalerna blev både för utdragna och kostsamma. Nu ska det tänkta museets samling bestående av cirka 750 föremål istället ut på världsturné.

  – Turnéplanen är ännu ej fastställd, premiär för den första utställningen blir under 2009, berättar produktionsdirektören Mats Daleskog. Direkt efter julhelgen inleddes arbetet med att börja kontraktera städer och Daleskog menar att det stora interesset runt ABBA kommer göra många städer jorden runt villiga att visa utställningen. Hur långt den sydsvenska publiken får åka för det här är ännu oklart.

  – Det är beroende på vilka lokaler som finns att tillgå. Det är för tidigt i dagsläget att säga om utställningen kommer till Öresundsregionen. Tanken är att den ska bli ett evenemang för hela familjen, med mycket att se, höra, känna och uppleva.

 

Scenkänslan kan upplevas

Den fylls med musik, original scenkläder, historia, bilder och instrument. Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, och Agnetha Fältskog har alla bidragit med föremål. Det blir också en interaktiv upplevelse med den senaste tekniken inom ljud, bild, och multimedia.

  – Den sätter besökarna mitt i ABBA:s historia från dåtid till nutid. Besökarna kommer bland annat få uppleva virtuellt hur det är att sjunga deras hits på en scen framför en fullsatt stadion, säger Magnus Danielsson, vd för Touring Exhibitions. Samtidigt verkar det som att det trots allt blir ett fast musem. Fyra investerare har köpt idén av grundarna Ulf Westman och Eva Wigenheim-Westman. En av dessa är Gröna Lunds ägare Parks and Resorts, som i anslutning till Gröna Lund hoppas kunna öppna ett permanent museum inom ett par år.


2009-03-13

 

LILL ERIKSSON

Björn Ulveus sko från 1975.

Björn Ulveus sko användes bland annat i allt promotionarbete 1975, inför att albumet ABBA skulle släppas.
FOTO: TOURINGX.COM

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007