Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

”Ungas röst behövs, politiker tillhör en inavlad yrkeskår”

 

eventnews har som enda tidning fått en exklusiv intervju med Peps Persson i samband med hans spelning i Landskrona.

 

BLUESKUNG. Han är nervös säger han. Peps Persson, har inte lirat på länge och känner sig lite ringrostig, men tackade ändå ja när han fick frågan från Landskronabandet Bloosblasters om att premiärspela på en ny bluesklubb. Inte för att han mår så mycket bättre. Peps har fortfarande problem med pumpen.

    – Men det är kul att spela ikväll, så att man inte rostar igen helt, säger han och skrattar lite. Han säger att man måste försöka hålla humöret uppe. Sedan han blev sjuk för två år sedan har han tagit en paus med Blodsbandet och bara gjort några enstaka inhopp.

    – Det är bäst så. Jag avskyr att ställa in en spelning.

 

Det är förmaksflimmer i hjärtat som gör att han blir fullständigt slut efter ansträngning. Ändå spelar du i Landskrona ikväll?

    – Jag gillar Dennis, vi har spelat ihop förr med hans gamla band. Jag orkar göra såna här grejer lite då och då, men hur det går ikväll vet vi inte förrän efteråt. Det är ju inte så långt att åka. Jag får skjuts, jag har ju inget körkort, säger han nästan lite stolt. Tillsammans med bandet för Peps en sådan spontan spelning man kan tänka sig. De kör ett par låtar innan insläppet, sen är det dags.

    – Jag hoppas det här ska gå bra, oroar sig basisten Lena Bergkvist efter det korta genrepet - till hälften nervös, men annars lycklig över stunden. Hon och sångaren Dennis Westerberg är initiativtagare till den nya bluesklubben och hade nog önskat mer tid för förberedelser. På frågan vilka låtar de ska köra svarar Peps enkelt:

    – Ta först era låtar, sen tar vi resten på talang. Något nytt material är inte aktuellt från Peps sida framöver. Han hoppas det gamla håller än. Det ska han känna av ikväll.

 

    – Min blues har fått vila, det är tio år sen jag spelade den, säger han. Och förklarar sen att anledningen till att han lämnade bluesen för reggaen, var att han inte kunde identifiera sig med den. För honom var bluesen starkt förknippad med svarta ghetton och de människornas lidande.

    – Jag gillar inte att imitera, så jag tröttnade. Reggaen kändes öppnare, rent musikaliskt. Du kan använda vilken musik som helst att göra reggae av. Och så ligger den mer i tiden, om man ser till dagens situation. Det är lättare att identifiera sig med reggaens militanta budskap, bluesen har ett ganska förtryckt budskap. Är det tuffare budskapet fortfarande viktigt för dig?

    – Ja, jag har aldrig kunnat nöja mig med att bara underhålla. Jag vill säga lite mer. Men din musik har blivit lite lättsammare med åren, vad beror det på?

    – Jag har svårt att orientera mig i den moderna världen. Kapitalismen har segrat, vi ser nu hur allt spricker… vid vägs ände.

Är loppet kört nu?

    – Onej, om vi bara kan komma bort från all ytlighet.

 

Peps gillar (fortfarande) inte hur samhället har utvecklats och har inte mycket gott att säga om IT och modern teknik som han upplever upptar alltför stor roll i våra liv. Han tycker politik är viktigast av allt och att det är det som människor och framförallt unga borde intressera sig för.

    – Ungdomarna behövs, politiker tillhör en inavlad yrkeskår.

Peps fortsätter om dagens samhälle:

    – Underhållning får alldeles för stor plats. Man kan ju inte öppna en tidning utan att läsa om fjantiga såpoperor, melodifestivaler, eller nån kändis som har stukat tummen, säger han och tillägger snabbt att han inte räds att bita den hand som föder honom.

Du ger inte själv så gärna intervjuer, behöver inte en artist viss publicitet?

    – Dom säger det, men det finns gränser. Det blir omöjligt i längden att hålla på att snacka om sig själv.

 

Peps är jordnära och säger att han inte klarar av att bo i stan. Han är nu 63 år och har bott de senaste 30 åren i Hässleholmsskogen mellan Vittsjö och Markaryd, mitt i ett gammalt gränsland mellan Danmark och Sverige. Han är uppväxt i bokskogen i skånska Tjörnarp – skogen och naturen är viktig.

    – Där gäller en annan tid, säger Peps som alltså gillar skogspromenader och fågelsång. Han gillar inte när andra bestämmer rytmen. Som i stan. Där står han inte ut – det är för mycket liv och rörelse.

    – Jag kan sakna kulturen och kontakten med människorna.

 

Desto mer ser han av sin sambo. De har inga barn, men tre katter. De har kilat stadigt sedan de träffades 1966. Hur gör man?

    – Det undrar jag med…

Är det hon som är kvinnorna i dina låtar?

    – Nej, det är ju ofta klagande kvinnor och låtar om svek och sånt, säger Peps som får inspiration från annat i livet, sådant han hör, ser och läser.

    Han tänker lira så länge det går. Så länge han är aktiv. När han tröttnar tar han en paus.

    – Men det är klart jag kan inte hålla upp när jag vill. Jag behöver ju också tjäna pengar.

Så kommer vi osökt in på fildelning. Var står du?

    – Jag har kapitulerat. Det går inte att stoppa. Det handlar om moral, säger Peps men förstår mycket väl frestelsen åtminstone när det gäller film.

    – Jag har samma syn på Hollywoodbolagen som andra har på skivbolagen. Och så har vi ingen biograf i närheten…

 

När det gäller musik - har du upptäckt någon ny på senare tid?

    – Det kan man nog inte säga. För mig är musik som spelas idag väldigt enahanda. Alla vill låta likadant, säger Peps och skyller även det på IT-samhället som underlättar globaliseringen. Peps menar att det inte finns några lokala musikstilar längre.

    – Man kan ju hoppas att Internet brakar ihop, men det tror jag inte. Det handlar ju om en moral och vilja också – att vilja skapa något helt nytt.

Så lyser Peps upp lite.

    – Jag har börjat intressera mig för arabisk musik, den är annorlunda i sin struktur, det finns känslor och den väcker intresse.

Då blir det kanske arabiska toner från Peps framöver?

    – Nja, jag vill ju inte imitera och inte göra om samma misstag som med bluesen och reggaen.

Vad lyssnar du på mer?

    – Gammal blues, reggae och obskyr musik. Nu är det ju möjligt att ge ju ut sådant på nytt. I det fallet är det bra med ny teknik, utbrister Peps och talar länge om unika masters från 50- och 60-talet, extramaterial med misslyckade tagningar och annat som numera går att hitta på nätet.

    – Sånt är intressant för en bluesnörd som jag.

Även reggaen är mer åtkomlig. Förr gjordes den för lokalt behov och en singel kom bara i några hundra ex. Hur gjorde du då för att hitta ny musik?

    – Man lyssnade på utländska radiostationer och åkte till Köpenhamn för att köpa plattor. Senare på 70-talet fick jag plattor från mitt skivbolag som importerade reggae. Jag gjorde ju även några samlingsplattor med reggae för Island Records. Men reggae slog inte igenom på allvar i Sverige förrän i slutet på 80-talet.

 

Sveriges blues- och reggaekung går upp på scenen. I publiken finns nyfikna Landskronabor, mellan 10 och 80 år. Några häpnar när de inser att de faktiskt ser Peps live. Det är kanske inte så konstigt att han känner en viss nervositet ändå, trots att han varit med så länge.

    – Man försöker vara bättre än sist, man är aldrig fullärd. Det finns alltid saker man kan förbättra. Nu är det inte längre så mycket att tekniskt utveckla, utan handlar mer om att kommunicera sina känslor. Det ligger viss teknik bakom, men sker bäst omedvetet.

Publikens gensvar betyder allt för Peps.

    – Dom gör lika mycket jobb som jag. Det går aldrig skylla på publiken när det inte funkar. Kanske på bandet, stället eller situationen, men det känns som jag bara kan skylla på mig själv. Jag kan inte ställa krav på andra.

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

2009-03-26
uppdaterad 2009-03-27

 

Och hur gick spelningen då? Peps trollmoj funkar än. Bluesen tillsammans med Bloosblasters i Landskrona visade att Peps Persson är bättre än någonsin. Se våra filmklipp från torsdagskvällen:

Se filmen!Peps Persson spelar blues i Landskrona.

Se filmen!Peps Persson spelar blues i Landskrona.

 

Peps Persson

Peps står fortfarande fast vid sina åsikter.

I stor utsträckning. Ikväll visar det sig om mina låttexter funkar än, sa han inför torsdagens spelning i Landskrona.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Peps Persson och Bloosblasters

Peps Persson, Dennis Westerberg och Lena Bergkvist.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Peps Persson

    – Det är lätt att fastna i en imitation, säger Peps Persson och tycker egentligen att bara den arabiska musiken har något unikt att komma med idag.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Bloosblasters

Dennis Westerberg spelar också munspel och sjunger blues på skånska. I bakgrunden basisten Lena Bergkvist.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Peps och Bloosblasters

Nästa bluesevenemang i Landskrona blir på Valborgsmässaoafton, då spelar Bloosblasters med Mats Ronander på Tages.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007