Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Valborg utan eld i de flesta kommuner

BRANDFARA. Det blir ett valborgsfirande utan bål på de flesta håll i södra Sverige. Sedan i tisdags råder på grund av den stora brandrisken i skog och mark generellt eldningsförbud i bland annat Karlskrona och Ronneby kommuner. Vid förhöjd brandrisk som råder nu enligt SMHI får inte heller valborgsmässoeldar anordnas. Väderprognosen för de kommande dygnen visar fortsatt vackert väder i sydost och det innebär att risken för brand kommer att öka ytterligare. Därför råder eldningsförbud också under Valborgsmässoafton. Grilla får man göra i helgen, men när eldningsförbud råder är grillning tillåten endast i grillar eller vid särskilt iordningställda grillplatser.

 

I nordvästra Skåne har räddningstjänsten också beslutat om eldningsförbud och valborgsevenemang utan valborgseldar. Därmed blir det heller inga kommunalt arrangerade bål i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. I närbelägna regioner har skogsbränder rasat, och det är mycket ovanligt för årstiden. Prognosen visar att risken för bränder på grund av det torra vädret är från extremt stor (5 E), till mycket stor (5) och stor (4) under de närmaste dagarna. I samband med beslutet om eldningsförbudet har också skogsbrandflyget satts in och flyger sedan den 26 april över hela regionen för att upptäcka eventuella bränder.

 

Det råder ännu inget eldningsförbud i sydväst, trots att prognosen ser likadan ut där. Majbålen verkar tändas som vanligt i bland annat kommunerna Malmö och Trelleborg. Förra året kom drygt 17 000 personer till Valborgsevenemanget i Pildammsparken, Malmö. I år arrangeras där barnunderhållning, en eld- och ljusshow med nykomponerad musik samt den traditionella valborgselden med vårkör.

Valborgssångare

Skönsång och andra ej brandfarliga aktiviteter gäller för årets valborgsfirande.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

 

I sydost råder generellt eldningsförbud inom detaljplanerat område i SÖRF:s område. Det är förbjudet att anlägga en privat valborgsmässoeld, men Tomelilla kommun firar med hela tre bål i Folkets Park, i Smedstorp och i Skåne Tranås.

2009-04-29

 

eventnews önskar en trevlig Valborg!

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007