Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Vinnande koncept när publik och artist ger och tar

HUMOR. Samtliga i salongen har sett HippHipp. Antingen på tv eller dvd. Det är få saker som jag sett fram emot lika mycket som det här. Kalla det ett smart PR-trick eller en sniken marknadsundersökning – hur som helst så går det hem. Anders Jansson tog upp det själv:

    – Låta er betala för att ge oss idéer… , men förklarade sedan att HippHipp inte längre bara är deras grej. Folk kommer fram på stan och responsen från fansen sträcker sig från idéer på sketcher till all möjlig undran om karaktärerna. Under kvällen klargjordes dock att inga av idégivarna under den här turnén kommer att nämnas i eftertexterna, eller få annan kredit för förslagsverksamheten.

    Min entusiasm delades med massor av skåningar – och i den fullsatta salongen sprudlade idéerna. Många verkade ha tänkt till hemma – klokt. Det uppstår lätt akut idétorka när man ska komma på något klyftigt under tidspress. Men publiken fick inte komma till tals så mycket, åsikterna om de sex kommande HippHipp-avsnitten fick lämnas in på små lappar som liksom överblivna 500-pennor hade delats ut vid entrén.

 

Fans kan profilerna

Några av de bästa inslagen bidrog publiken med. En medelålders dam vid namn Eva påstod sig kunna härma brottsparet Tony och Sunken och fick därmed bevisa sin sak inför publiken. En man ville följa upp det hela och Anders Jansson går mot honom med den förlängda och smått otympliga publikmicken. På vägen råkar han av misstag dra ned sakerna på sitt podium inklusive en vattenflaska som sprutar vatten över hela scenen, vilket föder ännu djupare skratt och mera improvisation på det. Fler ”Djur i hatt – häst i gasmask!” och Halloween-tema föreslås via de insamlade lapparna. Lundapubliken är verkligen kreativ och kvick. Och verkar vara inbitna fans med koll på även de mest udda figurer som inte synts så ofta i tv-rutan.

 

Censur

Alltför grova svordomar och underbältet-humor saneras till viss del bort under förslagsgivningen. Dennis och Lotta i Lundapubliken försågs nämligen med gulröda flaggor och utsågs vid kvällens början till särskilt känsliga censurpersoner.

    Massor av förslagslappar samlas in från publiken, en del läses upp, men de flesta sorteras rakt ned i den stora förslagsbingen. Den här humorkvällen går inte ut på att bara mjölka fansen på programidéer.

 

Inslag från 500

Inledningsvis kör duon samma kartgenomgång för att kolla upp var folk i publiken bor, en kul och trygg öppningsgrej som gick väl hem i senaste liveshowen 500. De flesta HippHipp-karaktärerna finns också på plats, men bara röstmässigt förutom ett par peruker. De följer alla på sitt speciella sätt upp idéer med snabba repliker som ibland får publiken i tårar.

    – Jag garvade hela tiden och fick därför lite svårt att hänga med på allt, berättade Tony Persson, 25 år, efter den allra första spånarkvällen.

    Dennis med ena censurflaggan viftar omedelbart när Wester undrar om uttrycket ”Stockholmajävlar” är acceptabelt att säga i teve. Publiken ropar att det visst är okej.

    – Vad retar ni er mest på? fortsätter Anders Jansson för att ge eld till kommande manus om Kajan, Tiffany och alla de andra figurerna. Folk som snackar i mobilen överallt, telefonförsäljare, danska pirater och Region Skånes sjukhuspolitik, blev några av svaren som kanske nu blir underlag för de kommande tv-inspelningarna. Då får vi se om liveskämten fungerar lika bra i tv-rutan.

Anders Jansson och Johan Wester

Hipp Hipp letar humor bland tv- och livepubliken. Kajan tränar Malmö Redhawks, eller släcker bränder på Rosengård. Eller en helt ny figur som talar snabb finlandssvenska och notoriskt drar på sista ordet. Det var några av idéerna som kom upp under första brainstormingen med HippHipp ikväll.

FOTO: KENNET RUONA

 

Att humorserien blivit en sådan succé tror Anders Jansson beror på bredden i innehållet.

    – Vårt kontor har varit på Espressohouse, röster där, tidningsartiklar och händelser i våra egna liv ger ett vardagsnära perspektiv, sade han till Lundabor i alla åldrar.

    SVT som ska sända de sex nya avsnitten gör en ganska stor grej av den här turnén. Inga andra medier får fotografera varken stillbild eller rörliga bilder under spånarkvällarna. Hela tillställningen spelas dock in och SVT Play visar en bakomscen-serie med nya avsnitt som läggs upp under hela maj månad.

 

Snabbis

Wester-Jansson visar återigen att de har förmågan att underhålla både live och i tv-rutan. Under den här turnén handlar det både om improvisation och att i de givna hållpunkterna snabbt skifta mellan de olika karaktärerna – allt efter ett pressat tidsschema. Kvällen som körs utan paus är över på mindre än en och en halv timme. Sedan tar duon en kort vila tills nästa gäng förslagsställare släpps in.

    Under kvällen registrerades flitigt vad publiken gillade och inte gillade. Förslag om äventyrarna togs inte med på att-göra-listan, så stor är inte budgeten. Kajan på dagis och Tiffany i fjällen ville publiken också se i rutan nästa höst. Men när Wester-Jansson berättade om sina egna planer att kanske låta Svenska kändisresor gå till Stockholm gav det inte samma gensvar utan mottogs ganska ljumt.

    – Jag tycker inte att reseledarna är så roliga längre, sade Lundabon Tina Nilsson, 37 år, efter tillställningen fundersam över om hon kunde bli statist. Obetalt arbete eller inte. Publiken jublade när den lämnade salongen en kavajknapp rikare, märkt ”Jag var med och skrev HippHipp”. Visst funkar det att också göra de betalande idésprutorna till levande reklampelare.

2009-05-05

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Det första avsnittet av ”behind-the-scenes-serien” visas redan nu på HippHipps egen hemsida.

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

 

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007