Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Ny forskning gör växtätare i show orealistisk

Dinosaurierna i liveshowen bygger på BBC:s tv-serie som uppgavs vara en naturdokumentär. FOTO: LIVE NATION

 

VETENSKAP. Sätt fyra bussar på varandra och man kan ana vilka gigantiska djur de största dinosaurierna var. I höst fyller 15 dinosauriekopior den danska evenemangslokalen Forum. Till Köpenhamn kommer då BBC:s arenaföreställning Walking with dinosaurs, med rekonstruktioner av de förhistoriska varelserna i naturlig storlek. Dinosaurieflocken består av bland annat den skräckinjagande och sju meter höga Tyrannosaurus Rex och den enorma Brachiosaurus, som här mäter 11 meter på höjden och är 17 meter lång.

 

Kritiserar Sauropod-avbildning

De 10 stora och fem mindre skum- och vävfyllda varelserna uppges röra sig helt naturtroget och har visats upp i shower för över två miljoner människor i USA och Australien. Överallt, liksom i Sverige och Danmark, marknadsförs föreställningen som ”oerhört realistisk”, där besökarna får uppleva dem på nära håll och se deras kamp för överlevnad. Men nu reagerar forskare på att efterlikningen inte är korrekt. Vid University of Portsmouth menar ett team att kända avbildningar av de största dinosaurierna, växtätande Sauropoder, är felaktiga både i liveshowen, på film och på de flesta museer.

   – Precis som vår tids djur, spenderade dom sin mesta tid med halsen lyft, förutom när de drack, säger doktor Mike Taylor som tillsammans med doktor Darren Naish och doktor Matt Wedel, vid Western University of Health Sciences har fått sina forskningsresultat publicerade i den internationella paleontologi-tidskriften Acta Palaeontologica Polonica.

 

Hals på höjden

Enligt deras studier stämmer det inte att de stora växtätarna gick med huvudet och halsen horisontellt som så ofta framställs. Efter att ha studerat hur nu levande långhalsade djur och moderna släktingar rör sig tror forskarteamet att sauropoderna höll huvudet högt. Översta delen av varje ryggkota har två par av fasetter som glider över varandra när halsen böjs.

   – Forskare har trott att varje par av fasetterna måste hålla en 50-procentig överlappning hela tiden, men ser man hur strutsar och giraffer gör, så kan fasetterna glida mycket längre tills de nästan inte överlappar alls. Det betyder att sauropoderna troligen kunde röra halsen mycket mer än man tidigare trott, säger doktor Taylor, som alltså stör sig på hur de stora växtätarnas hals- och huvudhållning framställs.

   Det var i ett samarbete med paleontologerna Peter Dodson, Peter Larson och James Farlow som BBC byggde sina modeller, för en kunskapsserie om dinosaurier i tv 1996. Produktionen som involverade vetenskapsmän och internationellt erkända designers har vunnit flera priser och sedan utvecklats till ett arenaspektakel i 10 miljoner-pundsklassen. eventnews har ännu inte lyckats få en kommentar från producenten, men efter att ha sett trailern kan vi konstatera att de kritiserande forskarna inte har mycket att klaga på. 2009-05-28

 

LILL ERIKSSON

Enligt ny forskning ska sauropoden Brachiosaurus hals liknas vid en graciös s-formad svanhals som sträcker sig uppåt, som den här rekonstruktionen på ett museum i Berlin.

FOTO: MUSEUM FÜR NATURKUNDE BERLIN

 

 

Doktor Mike Taylor

Forskaren Mike Taylor.

FOTO: LEICESTER ARTS & MUSEUMS SERVICE

 

 

Så här tror en del av forskarna att det såg ut bland hjordarna med sauropoder, som uppstod för cirka 220 miljoner år sedan.

FOTO: MARK WITTON

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007