Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

FOTO: LILL ERIKSSON

Se filmen!Sammandrag Dalai Lama, Köpenhamn

Dalai Lama fångar publik med allvar och humor

 

ANDLIGT. Undervisning och vägledning till fred och harmoni var Dalai Lamas syfte med sitt fjärde besök i Köpenhamn. Att han även träffade ministrar i Danmark förklarar han som ett nödvändigt ont.

     – Annars skulle det nog ses som ganska ohyfsat, sade han innan nästa fråga kom om samma politiker nu fått lära sig något om hur man undviker att använda skattebetalarnas pengar för privata utgifter. I varenda fråga har Dalai Lama samma positiva inställning, den som blivit hans och buddistmunkars signum. Att alltid se en ljusare sida även i de mörkaste stunder är vad han förkunnar. Även när han talar om den största missuppfattningen har han nära till ett leende.

     – Tibet kräver inte att bli självständigt från Kina som många tror, sade han och trollbinder sin publik genom att gå från djupaste allvar till genuina skrattanfall.

     – Ett leende betyder så mycket, det ska vi alltid visa våra medmänniskor och djur. Budskapet går hem även hos de mest sargade journalister.

 

En journalist från den kinesiska oberoende tv–stationen i New York är nöjd med svaret som hon får.

     – Det är viktigt att få ut i Kina hur det är ställt i Tibet, det är inte många som vet det. Många vill inte veta, säger hon till eventnews men ser ändå positivt på framtiden.

     – Det förändras sakta. Men kommunistpartiet kommer aldrig att förändras, fortsätter hon.

     Under Dalai Lamas tal får hans medhjälpare rycka in då och då för att översätta och hjälpa honom att uttrycka sig. Hela tiden finns det människor runt honom – han skulle nog få svårt att klara sig helt på egen hand i Köpenhamn.

Jämlikheten har inte kommit lika långt som den andliga utvecklingen. Det är få kvinnor i Dalai Lamas närmaste stab. Den tibetanska ledaren menar att människors mentalitet till stor del hänger på deras mödrar.

    – Jag såg aldrig min mor arg, sade han.

 

Helgens evenemang på Bella Center var dels ett seminarium där Dalai Lama talade om kärlek, medkänsla och insikt, på tibetanska, inför 3 600 personer. Det översattes till danska från scenen, men man kunde också få simultanöversättning på engelska eller tyska i hörlurar. På söndagen höll Dalai Lama ett föredrag på engelska om ”fred genom inre fred”, evenemanget var helt utsålt och hördes av 4 000 personer.

 

Dalai Lama orsakar samma medieuppbåd som de största popstjärnor. Fred och harmoni var det ja, men när han rör sig genom lokalen orsakar bihanget av människor runt omkring tumultartad stämning med fans som önskar autografer och fotografer som snubblar över inredningen. Pressfotograferna klarar inte ta sina bilder under de första tre minuterna, som avsatts för just detta. Några fotografer protesterar och en undrar irriterat varför man har denna begränsning. Kamerablixtarna smattrar på och det är nästan omöjligt att höra vad huvudpersonen har att säga från skranket.

 

Den helige buddistmunken från Tibet har uppenbarligen en hel del att lära västerlandet. Det anser bland annat Kinaresenären Sven Olausson som tagit sig från Göteborg till Köpenhamn för att höra den andlige ledaren tala.

     – Jag har varit i Kina många gånger och förstår precis vad han menar, säger han. Olausson har alltid fascinerats av den asiatiska kulturens försprång. Sedan Dalai Lama flydde från Tibet 1959 lever han i exil i Dharamsala i Nordindien, som är huvudsätet för den demokratiskt valda tibetanska exilregeringen. Han har ett späckat schema och turnerar världen runt på olika evenemang, som det nu i Danmark. Där ber dansk tv buddistledaren om råd inför deras temaserie om lycka.

     – Det är lustigt hur vi som tycker att vi har allt och anser oss som högstående ändå måste få hjälp utifrån, avslutar Sven Olausson.

2009-05-31

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Se filmen!Se och hör Dalai Lama i Köpenhamn: del 1 del 2 del 3

 

Omsvärmad munk på lyxhotell i danska huvudstaden.

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007