Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Upplösning och vilsenhet tema på högskolan

KONFERENS.Världen omprövas och medierna är i upplösning hävdade man på dagens evenemang på Malmö högskola. Media Mötesplats Malmö arrangerade konferensen Moving images nu för femte året, även om det kanske inte fanns särskilt mycket verkligt nytt att rapportera. Branschfolket var redan ganska uppdaterat, men nu var det ju inspiration och diskussion som var tanken och visst fanns det talare som fick publiken på nya tankebanor. Först ut var Rafi Haladjian, grundaren till sajten Violet.net med affärsidé att koppla ihop allt som går att koppla till internet.

     – Den pågående trenden är att varenda pryl kan webbanslutas och därmed fylla nya behov, berättade han. Leksakskaniner, badrumsvågar, ja vad som helst. Just vågarnas möjligheter verkade han särskilt förtjust i – tänk att kunna sprida aktuella vikten till vännerna på facebook, till husläkaren, gymmet, eller varför inte mataffären om tyngden nu är för låg vill säga…

 

Allt kopplas ihop

Det är väl ingen längre som tror att internet bara är en fluga. 90-talet var datorernas internetera, 2000-talet mobilernas. Det kommande decenniet är alla prylars. Med lite menlös matematik räknade Haladjian ut att världens cirka 100 000 miljarder saker blir bra mycket mer än dagens en miljard datorer och 3,3 miljarder mobiler som redan är knutna till internet.

     Evenemanget arrangerades i samarbete med Sveriges Television och högskolan, och stöttas av Malmö stad och Region Skåne. Till vardags verkar arrangören bland annat för att skapa ett centrum för Nordens bästa medieinnovatörer i Västra hamnen. Man är på ganska god väg och har skapat ett nätverk av kreativa människor och även gått med i andra nätverk, som exempelvis Upplevelseindustrin.

 

Kreativa från alla hörn

Mellan huvudtalarna idag stack andra deltagare in kloka ord från sina kreativa områden, en sådan var Kerstin Überlacker, från filmkulturhuset Doc Lounge. Hon berättade om remixkulturen och film som helt bygger på stulna små snuttar.

     – Det är demokratiskt, sade hon och lyfte fram exemplet med Walt Disney som stulit berättelser från ett otal sagoförfattare utan att betala en krona för att sedan stämma skiten ur folk som kopierar deras filmer.

     För evenemangets största underhållning stod författaren och konstnären Carl Johan De Geer. Trots en del upprepningar höll han åhörarna både i cyberrymden och i aulan i ett fast grepp. Det gjorde han på ett jordnära och inte alls it-mässigt sätt. Istället för en regelrätt digital presentation plockade han upp sina konstnärliga tygmönster som gjort honom så berömd men som han inte lyckats sälja ett enda exemplar av. På det viset ville han illustrera att man kan vara kreativ så länge man själv tror att man är duktig på något. Men att man inte kan skapa under tvång. Sedan läste han ur sin senaste bok. Alltså en sådan som man håller i handen och bläddrar i. Jakten mot nollpunkten handlar om alla hans kreativa upptåg och misslyckanden. Förlaget bad honom ändra namnen på skurkarna i boken, men i dagens uppläsning, som också nu finns ute på webben, gavs den riktiga sanna versionen. De Geer har fattat poängen med exklusivt mervärde för besökarna.

 

Från hemmet till globalt

Dagen började hemma i vardagsrummen, som oundvikligen blir öppnare och utan bokhyllor enligt vetarna. Den slutade med de globala perspektiven, före detta ärkebiskopen KG Hammar funderade över moral knutet till pengar – och andra över hur nationalitetsidentiteten försvinner och verkligheten som löses upp. Evenemanget inkluderade författaren Clay Shirky via länk från New York – han debatterar kring internetutveckling och sociala medier. Under tiden som talarna gick på kunde deltagarna kvittra på Twitter och chatta med de som inte kom till Malmö via livesändningarna på Bambuser. Samtidigt som de messade och mejlade. Det var några få som orkade göra allt det där. Precis som ekonomiforskaren Eva Ossiansson kommit fram till: numera gör vi det på våra egna villkor. Var vi vill. När vi vill. Och kopplar ur när man vill. Den här gången verkade de flesta komma för att lyssna och träffa folk.

2009-06-04

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Malmö högskola

Världen omprövas var budskapet på Malmö högskola idag. Infödingar och inflyttade i IT-samhället försökte inspirera och diskutera om den vilsenhet som råder, tillsammans med gäster från när och fjärran.

 

Anders Jansson

Filmproducenten Anders Jansson ville också lära sig mer om vad som händer i samhället just nu.

 

Mingel Moving images i Malmö.

Leva som man lär heter det ju. Men även tekniken i sådana här sammanhang spelar spratt. Powerpoint-visningar som strular och webbljud som bråkar råkar även hightech-evenemangen ut för.

 

 

Fotnot. Mer om sociala processer och nya medier lyfts fram i årets utställning Resolution Exit på K3:s utställning av student- och forskningsprojekt. Där har forskare inom design och konst utvecklat bland annat tjänster och upplevelser.

Carl Johan De Geer på Moving images.

Argsinta kråkor blev aldrig någon kommersiell framgång enligt Carl Johan De Geer. FOTO: MOVING IMAGES

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007