Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Så firas nationaldagen i Öresundsregionen

Veteranlastbil

Motorhistoriska dagen infaller samtidigt som Sveriges nationaldag. Äldre bilar, motorcyklar, mopeder, traktorer, bussar och lastbilar som sedan länge försvunnit från vardagstrafiken visas upp. På många platser runt om i landet kommer det också att arrangeras olika träffar och rallyn.

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

 

Heaven and Hell

Efter nationalsången under ledning av Sabaton framträder Heaven and Hell, som senast var i Blekinge 2007. FOTO:ARKIVBILD/EVENTNEWS

 

 

VM-kval Sverige-Danmark

Program för Rådhuspladsen i Köpenhamn:

Kl. 15.30 Evenemanget startar

Kl. 16.00 Sändningen börjar från studion

Kl. 20.00 Matchen börjar

Kl. 22.00–23.00 Evenemanget slutar

NATIONALDAG. Hur firas egentligen fira Sveriges nationaldag i södra regionen? Det beror naturligtvis på vilka intressen och hur stor budget man vill avsätta för evenemanget. Lördagen den 6 juni, Sveriges nationaldag, uppmärksammas på traditionellt vis i nästan varje sydsvensk stad, med högtidstal, flagghissning och jippo på stan. Men det finns också nya sätt att fira på, i samband med helt andra evenemang.

 

Sabaton leder allsång

Gemensam allsångsceremoni där nationalsången sticker ut bland alla hårdrockslåtar, är vad som gäller på pågående Sweden Rock Festival i Sölvesborg. De senaste två åren har man lagt in en paus i festivalyran, där besökarna har fått harkla upp sig, vajja lite extra på de medhavda flaggorna och tillsammans sjunga nationalsången. I år leds den av Sveriges metalband Sabaton klockan kvart över ett på Zeppelin Stage.

     – Jädrar vad skoj, och vilken ära, var vad bandet fick ur sig när det fick frågan av arrangören.

 

Motorhistorisk dag

Den här lördagen kommer det också att finnas ovanligt många gamla fordon ute på vägarna. På nationaldagen firas nämligen också Motorhistoriska dagen bland landets alla veteranfordonsägare.

     – Sverige är ett av de veteranfordonstätaste länderna i världen, berättar Jan Tägt som är generalsekreterare i Motorhistoriska Riksförbundet. Det är medlemsklubbarna i Motorhistoriska Riksförbundet, MHRF, som arrangerar evenemanget runt om i landet. Nytt på fronten i år är tävlingen Kultur på väg, där de bästa evenemangen ska utses och i final finns exempelvis Svenska Volkswagenveteranerna som för sjätte året genomför Staffanstorps Motorshow samt Hallands Fordonsveteraner i Laholm som med sitt Västkustrally firar 30 år.

     – Våra historiska fordon är inte bara ett pittoreskt och uppskattat inslag i trafiken, utan är också ett stort rullande museum som drivs helt utan statliga och kommunala bidrag. Våra medlemmar hjälper till att bevara ett kulturhistoriskt arv, samtidigt som vår svenska, internationellt erkänt skickliga hantverkstradition hålls vid liv, menar Jan Tägt. Veteranerna syns i Sydsverige på orterna Kalmar, Karlshamn, Laholm, Lund och Trelleborg.

 

VM-kval på Rådhuspladsen

Bästa nationalkänsla fås kanske ändå i landskamppubliken som hejar fram Sverige i kvalmatchen mot Danmark. Den här gången finns det evenemang som sticker ut bland alla pubar och offentliga ställen som förstås också visar matchen på storbildsskärm. Det är megabygget på Rådhuspladsen i Köpenhamn, där en 35 meters storbildsskärm visar det svenskdanska mötet live från Råsunda i Stockholm. Enligt Drive CPH som har säkrat rättigheterna att arrangera evenemanget finns det plats för 30 000 åskådare. Matchen med bland andra nyblivne italienske mästaren Zlatan Ibrahimovic och danske Liverpoolspelaren och mittbacken Daniel Agger kan därmed ses av både danskar och svenskar sida vid sida. Nästa landskamp spelar de blågula herrarna mot Malta i Göteborg i nästa vecka. Damernas hemmalandskamp blir först senare i juli. Men U21-herrarna inleder idag:

5 jun Sverige-Polen - Malmö 18.15

9 jun Sverige-Estland - Falkenberg 19.00

16 jun Sverige-Vitryssland EM Malmö 18.30

19 jun Sverige-Italien EM Helsingborg 16.00

23 jun Serbien-Sverige EM Malmö 20.45

2009-06-05

 

Fotnot. Svensk fotbolls kalender för fler landskampsmatcher.

Det händer i storstan på nationaldagen

STADSEVENEMANG. Helsingborgs stads officiella nationaldagsfirande blir som vanligt på Fredriksdal museer och trädgårdar. Klockan 11 inleds UEFA:s U-21 EM tillsammans med Helsingborg Drumcorps och den skicklige bolltrixaren Philip Warren Gertsson. Därefter bjuder föreningar från Sverige och hela världen in till folkfest med sång, dans, musik, mat och kulturmarknad. På eftermiddagen blir det sånglekar för stora och små. Pearls of the Sound, en a cappellakör från Helsingborg som har internationella framgångar, samt riksspelmannen Jeanette Eriksson på fiol och Hemvärnets musikkår framträder. Årets högtidstal hålls av regissör och före detta teaterchefen Lars Svensson. Och så blir det flaggutdelning och allsång.

 

I Malmö läser man upp den vinnande dikten i tävlingen”En dikt om Sverige” på Stortorget i samband med flaggfirandet som pågår där mellan halvtolv och klockan två. Staden bjuder på choklad och landshövdingen Göran Tunhammar håller högtidstal. På Malmö IP öppnas grindarna för publikinsläpp redan halv två, East End Jazzband underhåller tills Malmöflickorna, fallskärmshoppning och inmarschen klarats av. I Folkets Park firas nationaldagen redan från morgonen med barnloppis, picknick och ett barn- och familjeprogram på stora scenen med start vid lunch. Hela dagen avslutas med en gratis utomhuskonsert med Johan Palm från Idol. 090605

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007