Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Sundstorg blir publik sandlåda

 

SANDPLATS. Sandskulpturer, mattorg, musikunderhållning, Beachsoccer och Football Jam. Det är några av sommaraktiviteterna som arrangeras på Sundstorget i Helsingborg. I år tänker Helsingborgs stad satsa extra på evenemang på torget och den gemensamma nämnaren är sand.

 

Håller för tonvis med sand

Under onsdagen anländer lastbilar och grävskopor med finkornig sand från Saxtorp. Det behövs 200 ton för att täcka torget och sandmassorna tänker man transportera från sandtaget som startat igen vid sjöarna som anläggs i Järavallens naturreservat. Men det här torget ansågs ju inte hålla för festivalpublikens belastning förra året?

     – Ytan höll inte för den belastning som uppkommer då en hel publik står och hoppar samtidigt. När detta inträffar kommer ytan i svängning och det är den belastningen som är kritisk eftersom torget är byggt på ett takbjälklag, alltså taket på parkeringsgaraget, säger landskapsarkitekt Johanna Elgström till eventnews. Det har gjorts en utredning om Sundstorgets bärighet där man kom fram till att det håller för en ton per kvadratmeter.

     – När vi lägger dit 200 ton sand så fördelas det över en yta som är cirka 500 kvadratmeter stor, vilket innebär att torgets belastning hamnar på 0,4 ton per kvadratmeter. Har man åtgärdat något för att öka bärigheten?

     – Nej, vi har inte gjort något för att öka bärigheten. Så länge det finns en statisk belastning så klarar det en relativt hög sådan, men så fort belastningen är dynamisk, och rör på sig, finns det risk för en utmattning i bärigheten, förklarar Johanna Elgström.

 

Strandsport med elitspelare

Mellan 15 juni och 26 juli avlöser sandevenemangen varandra. Först ut är Fan Zone under U21 EM, den 15-26 juni, då det blir tävlingar i Beachsoccer och uppvisningar av Svergieeliten de sista dagarna.

     Kort därefter inleds beachvolleybollturneringen Nestea Swedish Beach Tour den 3-5 juli. Det är andra året som den svenska eliten gör upp, denna gång med några inbjudna utländska spelare. Turneringen avgörs på åtta platser i Sverige med start i Uppsala i mitten av juni och final i Halmstad i augusti. Evenemanget som arrangeras av IFK Helsingborg Volleyboll och staden kräver cirka 100 ideellt arbetande funktionärer från det lokala föreningslivet.

 

Skulpterar i sand

Nästa evenemang på det sandade torget äger rum mellan 15-22 juli och handlar om sandslottsbygge på hög nivå. Mycket mer än slott kan byggas på platsen och den som varit utomlands vet vilka sandskulpturer som är möjliga att prestera om man bara har de små kornen på sin sida. På plats i Helsingborg kommer Robert Reed, författare till den första svenska handboken om hur man gör sandskulpturer. Dagen efter tar Helsingborgsfestivalen vid och torget förvandlas till ett mattorg med fortsatta sandlekar.

     När torget anlades var tanken att skapa en plats som skulle erbjuda olika sorters evenemang, men bortsett från några dagar under festivalen har torget stått oanvänt.

     – Det tar ofta tid för arrangörer och allmänheten att anamma en konstruerad mötesplats. Vi hoppas att sommarens evenemang ska bli den knuff som behövs för att levandegöra torget, säger Ole Andersson, stadsträdgårdsmästare.

2009-06-09

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Sundstorget i Helsingborg under sommarfestivalen.

Ännu mera sand ska fraktas till torget i Helsingborg, så att det börjar användas som en mötesplats.

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

 

Från sjöarna som anläggs i Järavallen fraktas sanden som bollsporterna ska spelas på.

 

Cirka 200 ton sand behövs för att täcka Sundstorget.

 

 

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007