Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Få miljöcertifierade evenemang i Sydsverige

 

Hultsfredfestivalen lämnar samarbetet med Håll Sverige Rent. Men Sveriges största stadsfestival går med.

MILJÖ. Under förra året delades utmärkelsen Miljödiplomerat arrangemang ut till drygt 30 svenska evenemang. Utmärkelsen delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent, till bland annat musikfestivaler, sportevenemang och konferenser. Men i år är det färre arrangörer som miljödiplomeras, runt ett tjugotal. Hultsfredfestivalen som tidigare år har gjort en stor sak av sitt miljöarbete har hoppat av certifieringen.

     – Det stämmer att vi inte har miljöcertifierats i år. Det handlar inte om att vi förlorat vår certifiering, utan att vi inte ser något reellt värde i den som står i paritet med den avgift som den är förknippad med. Vi lägger hellre dom pengar som miljöcertifieringen kostar varje år på vårt faktiska miljöarbete, säger Håkan Durmér , pressansvarig på Rockparty.

 

Enligt Håll Sverige Rent skulle det kosta 15 000 kronor för Hultsfred att få sitt miljödiplom även i år.

     – Det kan man ju tycka inte är så mycket pengar för ett stort evenemang, men nu när festivalens ekonomi är ansträngd har de valt att satsa på städ istället för helhetstänket som fanns tidigare. De har bland annat köpt en sopmaskin, berättar Emma Andersson, projektledare på Håll Sverige Rent.

     – Miljöarbetet handlar mycket om att ta hand om de sopor som besökarna genererar och sortera den i så många fraktioner som möjligt. Sen så gäller det även att samla in och sortera all pant. Vi jobbar även med förebyggande arbete för att fågelliv och sjön Hulingen inte ska påverkas för mycket av festivalen, berättar Håkan Durmér. Rockparty säger sig också arbeta internt med att hitta miljövänliga alternativ - att använda elbilar till interntransporter, handla ekologiskt eller närproducerat när det finns möjlighet.

     –Vi har redan börjat planera för hur vi ska bli ännu bättre till nästa år, avslutar Håkan Durmér som dock inte vill avslöja vad det innebär.

 

Att stiftelsen tappat en av landets största ungdomsfestivaler tror man beror både på minskade resurser och den omorganisation som arrangören Rockparty gått igenom.

     – Den miljösamordnare som var väldigt aktiv och framåt fick sluta. Nu har de inte längre samma syn på hur miljöarbetet ska bedrivas, fortsätter Emma Andersson. I år har Håll Sverige Rent höjt avgifterna för att täcka sina kostnader för bland annat administration och platsbesök. Mindre evenemang som tidigare har fått miljökonceptet och diplomet gratis av ren välvilja måste för rättvisans skull nu också betala för sig. Trots att Malmöfestivalen liksom Hultsfredfestivalen är ett riktigt stort evenemang betalar Malmö stad bara 10 000 kronor för sitt miljödiplom.

     – Det beror på att staden är ansluten till ett avtal som finns med Folkets Hus och parkers eventorganisation. Det ger rabatt, förklarar Emma Andersson.

 

Med hjälp av de nya miljökriterierna ska nu Malmöfestivalen ta ett helhetsgrepp om hela verksamheten och har satt upp miljömål och ett åtgärdsprogram. All personal har genomgått en miljöutbildning, festivalen övergår till 100 procent förnyelsebar el och ordningsvakterna måste cykla istället för att ta bilen. Det handlar också om att sätta tydliga mål för kommande år. Energi och transporter är prioriterade områden, likaså att se över utbudet av maten på festivalen för att öka andelen ekologisk och närproducerad mat.

     – Det är överraskande att vi kom så här långt redan i år, vi ska bli Sveriges mest hållbara arrangemang, säger Karin Karlsson, projektledare för festivalen.

     Att stiftelsen Håll Sverige Rent inte lyckats få till samarbete med fler evenemang uppges bero på att den inte marknadsfört sig.

 

Sopsortering på Hultsfred 2007.

Sopsortering i en inhängnad avfallsstation på Hultsfredfestivalen.

 

Sopor i Hultsfred 2007.

Papperskorgarna verkar helt enkelt inte räcka till och gångbanan in till Hultsfreds festivalområde kanske inte direkt uppmanar till att hålla rent.

 

 

     –Vi har ingen marknadsföringsbudget. De arrangörer som finns

med är sådana som själva sökt upp oss, men framöver ska vi vara

mer aktiva och satsa på framför allt större festivaler som ju också har större miljöbelastning, avslutar Emma Andersson. I tidningens täckningsområde, söder om Halmstad-Kalmar, finns endast tre miljöcertifierade evenemang, festivalen och ledarskapsdagarna i Malmö och Den globala skolan.

2009-06-25

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007