Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Mona Göransson på Mega Jac Dance.

Mona Göransson, tränare från Kristinehamn rider på Mega Jac Dance under EM i Svedala. FOTO: ART & LIGHT

Fartfyllt i westernarenan

 

WESTERN-EM. Idag inleds Europamästerskapen i westernridningens paradgren, reining, på Bökeberg arena i Svedala. Bland de internationella stjärnorna finns även svenska kvalificerade ryttare, däribland ett flertal skåningar.

 

Unga talanger

Bökebergs eget hemmahopp Simon Andersson, Svedala, som vid förra årets EM tog guld i ungdomsklassen 14 år och äldre med hästen Keyhole Cowboy ska nu försvara sin titel. Det är sista året som Simon kan rida dessa klasser. Han har fått hjälp att finslipa tekniken av tränaren Jonna Gullberg, som är stationerad på anläggningen i Svedala. Även hon deltar i EM-tävlingarna med två hästar, Claes Nicklassons Enterprice Smoke och Gun Perssons FR Smart Hickolena.

     – Bägge hästarna är i toppform nu och har presterat bra, vilket gör att jag tror att de kan ha en verklig chans, säger Jonna Gullberg. Veterinären Flemming Winberg, från Svalöv, är även ordförande i SRHA, den förening som står som värd för tävlingarna. Han och dottern Jessica deltar, hon med sin USA-import Ruff Deal som har gått riktigt bra under våren. Ekipaget har tränat hårt och satsar på att komma bland de tre första i sina klasser. Pappa Flemming på Pepito Enterprice satsar även han på en pallplats – i rookieklassen.

     Sebastian Borg från Höganäs, rider i ungdomsklassen 13 år och under på Josey Catalyst. Han har fått ett stipendium på 10 000 kronor från Lions för att kunna satsa mer på sin ridning. Sebastian har legat i topp på organisationen NRHA:s rankinglista och det är nu sista året han rider i den här klassen.

 

Internationella vinnarekipage

Enligt arrangören blir det reining i världsklass med flera av de bästa ekipagen på plats i helgen, bland annat Rudi Kronsteiner från Österrike som ligger både etta och tvåa i världen just nu, med två olika hästar. Kronsteiner vann både 2007 och 2008 års FEI World Reining Masters. Hela 190 ekipage beräknas starta i den tre dagar långa tävlingen. Det kommer hästar från tolv länder; Belgien, Danmark, England, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Sverige och Österrike. Finalerna går söndag 12 juli.

     Todd Fitch och Mark Matson - båda World Champions i grenen ”reined cowhorse” kommer också till Svedala och just riduppvisning på så kallade cowhorses brukar vara ett uppskattat inslag under sådana här evenemang.

2009-07-10

Jonna Gullberg, tränare från Svedala som rider reining-EM med Enterprice Smoke.

 

FAKTA

Westernridning är en ridteknik där häst och människa samverkar avslappnat. Ridstilen har sin grund i Vilda västerns cowboys i Amerika under 1700-1800-talet, där hästens villkor gällde. I reining rider ryttaren ett bestämt mönster med galoppombyten, spin (hästen vänder runt med framdelen och stillastående bakben), sliding stops (hästen bromsar hårt med bakbenen, se bilden) och roll-backs (hästen gör ett slidestop, vänder helt om och galopperar tillbaka åt samma håll den kom från) och ryggning. Mjukhet, finess, snabbhet och bestämdhet i utförandet premieras i reining som numera är en FEI-gren.

Källa: Wiki

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007