Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Dunkers kulturhus

     – Kultur kostar pengar, men det får man många gånger igen eftersom ett bra kulturutbud ger friskare och tryggare människor. Allt går inte att räkna hem och mäta upp, även om man skulle vilja göra det även i kulturen, säger kulturnämndens ordf. Anders Lundström (kd) i Helsingborg. FOTO: LILL ERIKSSON

Helsingborg, Landskrona och Malmö kritiseras för kulturslöseri i ny rapport

KULTUR. Genom att dra in på verksamheter som kultur och fritid kan kommunernas välfärdsservice bevaras under krisen. Det menar Thomas Idergard, fil kand i sociologi, samhällsdebattör och ansvarig för Timbros välfärdsprogram, som går hårt ut mot kommuner som Helsingborg, Landskrona och Malmö.

     Tennisklubben Landskrona Motionsidrottsförening höjda årsbidrag från 500 000 kronor till över en miljon kritiseras, likaså Dunkers kulturhus olika evenemang och utställningar i Helsingborg. Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro ägs av Stiftelsen fritt näringsliv, finansierade av Svenskt Näringsliv och ligger bakom den nya rapporten "Långt ifrån lagom", om kommuners slöseri . I rapporten - som har uppdaterats under dagen på grund av en del sakfel - skriver man att ungefär var femte kommunal utgiftskrona går till verksamheter som inte berör välfärd och utbildning. Pengar som skulle räcka och bli över för det som kommunerna behöver spara för att nå balans 2010.

     – Regeringen måste skaffa sig konkreta verktyg som garanterar att alla extra statliga bidragsmiljarder till kommunerna verkligen används till välfärd och utbildning. Ett sådant är att kräva att kommuner avskaffar sina fritids- och kulturnämnder, för att få ta emot nya statsbidrag. Mitt i krisen pågår nämligen, mest i det tysta, ett enormt slöseri på många håll, där pengar förs från lärartjänster och omsorgsplatser till äventyrsbad och skidanläggningar, säger Thomas Idergard.

 

Vill se konkurrens mellan utgifter

I rapporten studeras de 16 kommuner, både borgerligt– och vänsterstyrda, som satsar mest på kultur och fritid per invånare och som samtidigt genomför nedskärningar inom skola eller omsorg, flaggar för skattehöjningar under nästa år eller gör både och. Även motsatskommuner finns i Skåne.

     – Vellinge och Kävlinge har det gemensamt att de helt saknar särskilda politiska nämnder för fritid och kultur. Istället ligger det politiska ansvaret för dessa verksamheter under andra nämnder. Då blir det tydligare hur alla utgiftsposter konkurrerar om ett begränsat utrymme. När sparbetingen läggs ut är det rimligt att anta att politikerna i en nämnd som ansvarar för såväl lärare och läromedel som för ishallar och badhus, kommer att vara mer benägna att fördela nedskärningarna så att kärnverksamheter fredas så långt det går, avslutar Thomas Idergard.

     Kommunernas prioriteringar fram till 2010, som Timbro stör sig mest på är bland annat nya kultur- och fritidssatsningar som ger långsiktiga åtaganden på en högre kostnadsnivå i både investeringar och drift, i kommuner som Malmö och Landskrona. Man ser också att Helsingborg bibehåller höga utgiftsnivåer för enskilda kultur- och fritidsprojekt. I år drivs kulturhuset för en summa som motsvarar mer än 130 lärartjänster.

 

Studieförbunden får sig också en känga och pengafördelningen till ABF jämförs med italiensk korruption.

     – Syftet är uppenbarligen politiskt och inte att få till stånd en seriös och nödvändig diskussion om hur våra gemensamma skattepengar används på bästa sätt, säger Anders Gradin, förbundschef på Studieförbundet Vuxenskolan. Han menar att deras insatser är grundläggande för tillväxt.

     – Jag hävdar helt i motsats till Timbro att framtidens välfärdsutveckling måste bygga på ett allt starkare samspel mellan civilsamhället och det offentliga. Det är naivt att tro att kommuner och landsting i framtiden har råd att avstå från alla ideella och frivilliga insatser, fortsätter han.

I Helsingborg går drygt 6,6 miljoner till studieförbunden, pengar som Timbro vill se i skolorna. När Lärarförbundet publicerade sin rankning av Sveriges skolkommuner i oktober 2008, visade det sig att Helsingborg spelade i den lägsta ligan.

     – Studieförbunden är en stor kulturaktör som på ett förtjänstfullt sätt ger Helsingborgarna stora kulturella upplevelser. Skulle det offentliga fullt ut bekosta det som det civila samhället hanterar, skulle vi behöva lägga ytterligare stora resurser på den offentligt finansierade kulturen i Helsingborg, säger kulturnämndens ordförande Anders Lundström (kd) till eventnews. Men det kan ligga något i kritiken – kulturförvaltningen har fått i uppdrag att utvärdera stödet till studieförbunden.

     Renoveringen av Landskronas utomhusbad, Citadellbadet, kritiseras i rapporten för slutnotan på 35 miljoner kronor, mot budgeterade 15 miljoner: ”Denna försköning kostade lika mycket som nästan 18 lärartjänster i 5 år. Badet kostar nu kommunen 1,5 miljoner kronor per sommar att driva”. Man reagerar också på att fler än fritids- och kulturnämnden ger pengar till kultur/fritid där. ”Tekniska nämnden och det kommunala bostadsbolaget Landskronahem sponsrar exempelvis stadens fotbollslag Landskrona BoIS. Vuxennämnden betalar ut bidrag till invandrarföreningar och barn- och ungdomsnämnden sköter fritidsgårdarna. Med denna fördelning är det svårt att avgöra hur mycket kommunen sammanlagt lägger på kultur- och fritidsverksamheten.”

 

Kulturen i Helsingborg kostar alltså också för mycket - enligt rapporten dyrast i hela landet. ”Där gör man av med nästan 1 800 kronor per invånare, jämfört med i genomsnitt 885 kronor i resten av Sverige. Drygt 156 miljoner kronor kommer i år att tilldelas kommunens kulturförvaltning för att främja filmvisningar, utställningar och annan kultur”. Men inte enligt kulturnämnden:

     – Beroende på hur man räknar ligger Helsingborg bland topp tre. Oavsett, lägger Helsingborg mycket pengar på kulturen, eftersom staden länge menat att det är viktigt att göra Helsingborg attraktivt. Då tycker jag att man bör ha ett brett och omfattande kulturutbud, fortsätter Anders Lundström som tycker att det är olyckligt att Timbro gör det lätt för sig och generaliserar i rapporten. Lokaltidningens kritik om att driva Dunkers som en ”jättefritidsgård” vill han inte ta till sig.

     – Dunkers har ett antal pedagoger som hjälper barn och unga, som är en prioriterad målgrupp för den styrande femklövern i Helsingborg, fortsätter han. När det gäller kulturhusets utställningar påpekar Lundström att dessa också genererar intäkter i form av entréavgifter och att rapportens författare blandar ihop hyreskostnader, lönekostnader och utställningskostnader. Ambitionen sägs vara att utställningarna ska vara så intressanta att de lockar ett stort antal betalande besökare och därmed bekosta delar av den övriga verksamheten.

     – Självfinansieringen har under femklöverns styre ökat för varje år, säger han.

 

Tangodans, filmvisning och bokcirklar i Malmö nämns också som slöseri i rapporten, likaså bygget av en ny sommarscen för 2,5 miljoner och utvecklingen av Malmö Kulturskola för 1,5 miljoner. Detta för att kommunledningen uttalat ett besparingskrav på samtliga nämnder på grund av finanskrisen, samtidigt som Malmö är den kommun i Sverige som per invånare spenderar mest på kultur och fritid (3 568 kr 2007) tillsammans. Kulturnämnden i Malmö, som i år omsätter cirka 400 miljoner kronor, får 284 miljoner av detta i kommunbidrag. Fritidsförvaltningen i Malmö får enligt rapporten mer än 319 miljoner. Idrottsmuseet och baden kostar i år 10 miljoner kronor och det skulle istället kunna rädda vården för 66 mottagare av hemtjänst, menar debattörerna. Svenska forskare har reagerat på rapporten och menar att kultur alltid behövs och inte bör ställas mot välfärden.

2009-08-06

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot.

Även kulturnämnden i Landskrona har sökts för kommentar.

Thomas Idergard

- Regeringen måste skapa incitament så att statsbidrag går till välfärdens kärna och inte till dyra satsningar inom fritid och kultur, skriver före detta MUF-ordföranden Thomas Idergard på DN:s debattsida idag.

FOTO: UNITED MINDS

 

 

 

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007