Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Staffan Westerberg och Just D-musiker tillbaka med trashank, storpotät och älg

Staffan Westerberg

Staffan Westerberg söker upp drabbade i hela landet, med delar av Just D i revyn Vilse i pannkakan.

FOTO: UNITED STAGE

REVY. Under hösten ger sig Staffan Westerberg ut på turné, för att i vuxenrevyform återberätta den kultförklarade historien om Vilse i pannkakan. Han är född 1934 i Luleå, är svensk regissör, manusförfattare och skådespelare. Staffan Gunnar Westerberg gjorde under 1970- och 80-talen barnprogram med sig själv som dockspelare och gick till historien. Det surrealistiska programmet Vilse i pannkakan, uppfattades av en del barn som riktigt skrämmande. Men han fick mer jobb i svensk tv. Han är också känd för sina program med Lillstrumpa och Syster Yster - 1983 presenterade han julkalendern Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus. Tiden läker alla sår, heter det. De starka känslorna har med tiden övergått i mer skämtsamma yttringar, som skylten på Hultsfredfestivalen 1998: ”Det är ditt fel, Staffan Westerberg”. Han har också fått epitetet ”Mannen som förstörde en hel generation”. Och nu ska alltså denne man skrämma upp samma människor igen, på nattklubbar och teatrar i hela landet. Storpotäten och alla de andra från Vilse i pannkakan på KB:s scen i Malmö. Vem hade trott det för 30 år sedan?

Ängsligt barn

Nu i efterhand kan man ju fundera över hur Westerbergs egen barndom var. Han har i intervjuer berättat att han under sin uppväxt var ett ganska vekt och ängsligt barn som roade sig med att bygga små miniatyrteatrar där han spelade upp egna historier. Han började spela teater i gymnasiet och efter det var karriären given. Han visade dockteater i skolor och uppträdde bland annat med sina dockor i Paris på en litterär nattklubb. Hemma igen gällde sedan de fina scenerna, Westerberg har varit engagerad vid bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater och Norrbottensteatern.

Just D-medlemmar medverkar

Han har tilldelats Svenska Teaterkritikers pris, Svenska Dagbladets Poppepris, Mensapriset 2001, utsågs till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet 2002 och tilldelades medaljen Litteris et Artibus 2006.

     När han nu som 75-åring står på svenska scener i höst blir det i en revy med musik, visor och figurer som Vilse, Vilja, Trashanken, Kamrer Rävinge, Brandkapten Holm, Älgen Laban och den fruktade Storpotäten. Medverkande musiker och skådespelare är Gustave ”Gurra G” Lund & Peder ”Pedda P” Ernerot, som spelade i Just D på 1990-talet. Kom nu ihåg, det här är inte ett evenemang för barn, utan riktat till de som råkade ut för tv-serien på 70-talet och för andra vuxna med stabilt psyke.

 

2009-08-21

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007