Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Svenska och danska stjärnskådare till Ven

Tycho Brahe

I helgen görs observationer med teleskop på Ven, både dagtid (solen) och nattetid (stjärnor, planeter, galaxer m.m).

 

FOTO: TYCHOBRAHE.COM

 

ASTRONOMI. För 400 år sedan riktade Galileo Galilei för första gången ett teleskop mot stjärnhimlen. Hans upptäckter som kom efter det ledde till en revolution av vårt sätt att se på universum.

   Året går mot sitt slut med ytterst få publika evenemang som hittills uppmärksammat det internationella astronomiska året. Trots att intresset är större än någonsin både bland grubblande amatörastronomer och allmänheten som håller sig till att följa Christer Fuglesangs rymdresor. Tanken är ju att i år ska vi fira Galileis bravader. Men, nu vänder det mot mörkare tider och det är ju bra åtminstone i de här kretsarna.

 

Samtidigt som Sveriges första och enda astronaut gör två försök att åka ut i rymden på fredag fascineras minst lika intresserade rymdvänner i Tycho Brahes miljö på Ven. Då inleds nämligen en tre dagar lång astronomiträff för svenska och danska amatörastronomer som blickar ut mot sina favoritplatser. Drygt 160 personer har anmält sig till evenemanget som arrangeras av de astronomiska föreningarna Tycho Brahe-sällskapet, Svensk Amatörastronomisk Förening i Sverige, danska Astronomisk Selskab, Astronomisk Forening for Køge Bugt och Tycho Brahe museet på ön. De har ett digert program att ta sig igenom i veckoslutet och det är bara dessa på förhand anmälda som har tillträde till alla aktiviteter. Men som museibesökare kan man smyga in på några av träffens öppna evenemang. Nu när det visat sig att så många amatörastronomer kommer till Ven finns inte mycket utrymme för allmänheten, men i mån av plats tänker man ta emot oinvigda. Det som många ser fram emot är naturligtvis de gemensamma observationerna vid Brahes Uraniborg. Det kommer att finnas teleskop på plats som museets besökare kan kika i både under dagen och natten vid klart väder. Detta är lägligt nu när stjärnorna syns igen om kvällarna – särskilt på Ven som någorlunda förskonats från stadskärnornas ljusföroreningar.

 

På programmet står också några avsnitt ur en radiopjäs om Galileo, som sändes i Sveriges Radio 1959 med Max von Sydow och skådespelaren Arne Strömgren. Strömberg dramatiserar dessa samt några av Galileos brev. Tre intressanta föredrag finns också chans att lyssna till. ”Fler än 300 planetsystem – är vi ensamma?”, tar Lunda-professorn Arne Ardeberg upp och ”Universums mörker” förklaras av Jesper Sollerman, DARK Cosmology Center. Claus Madsen, seniorrådgivare i ESO, The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere, kommer också till Ven. Han tänker tala om Europas väg mot stjärnorna, alltså europeisk astronomi ur ett framtidsperspektiv. Och så blir det sång på temat – Halmstads kammarkör framför körspelet ”Blinka lilla stjärna”. Detta görs i museikyrkan mitt på ön – i rymden kan ju ingen höra dig sjunga.

2009-08-26

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007