Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Doc Lounge får makt genom skandinaviskt nätverk

 

FILM. Det går bra för dokumentärfilmhuset Doc Lounge, nu blir det ett skandinaviskt nätverk. Mötesplatsen föddes i Malmö 2006 för att locka en ny och bredare publik till dokumentärfilmsvisningar under nya former. Projektet var en motreaktion till biografer som lades ned och ett alltmer dominerande kommersiellt filmutbud. Konceptet bygger på filmvisning under avslappnade former, med en klubb för barhäng, mjuka soffor, mattor och kuddar, livemusik, debatt, samtal och dj:s. Tanken är att visa det bästa av nyproducerade svenska och internationella dokumentärfilmer.

     – Genom att korsbefrukta dokumentärfilmen med annan kulturverksamhet skapas möten mellan människor som annars aldrig skulle ha skett, förklarar den nyblivna skandinavienchefen Kerstin Übelacker.

 

För ett år sedan fanns bara en klubb, i vinter finns det åtta. I Sverige är det Folkets Bio, Film i Skåne, Film i Stockholm, SVT samt producenter i södra Sverige, Köpenhamn och Stockholm som gått ihop. Efter tre framgångsrika år i Malmö är man nu på väg att skapa ett skandinaviskt nätverk som kan ersätta dagens dokumentärfilmdistribution.

     – Många dokumentärfilmsklubbar har kommit och gått. Men genom att samarbeta över de nordiska gränserna med ett gemensamt koncept kan vi utveckla ett seriöst alternativ till den bristande distribution som finns idag.

 

Det senaste halvåret har man öppnat Doc Lounge i Stockholm och Köpenhamn och under hösten öppnas även klubbar i Lund, på Mejeriet och på House of Win Win i Göteborg. Dessutom inleds samarbete med tre finska klubbar. Varje ort drivs separat och har en egen projektledare med ansvar för sin budget. Men stora delar av programsättningen kommer att vara gemensam, även om varje stad blandar både internationella filmer med lokala premiärer.

     – Det har tagit lång tid och mycket ideella krafter för att komma dit vi är idag. Nu är vi på god väg att utvecklas till en hållbar och demokratisk maktfaktor och till en ny distributionskanal av dokumentärfilm, fortsätter Übelacker.

 

Bananas

Nu ska det diskuteras ännu mer dokumentärfilm i Öresundsregionen.

FOTO: WG FILM

 

I och med expansionen blir Camilla Malmberg ny projektledare i Malmö. Där inleddes igår filmprogrammet som även fortsättningsvis blir förhandsvisningar och premiärer av nya svenska och internationella dokumentärfilmer. Nytt för i år är ett samarbete med bland annat M:DOX och Senssuround, Malmös nya musikfilmfestival. Dessutom ska man ha specialsittningar i samband med förhandsvisningen av Malmöfilmaren Fredrik Gerttens ”Bananas” den 5 oktober.

     Den 26 september organiseras en master class med dokumentärfilmaren Mia Engberg, som riktas till nya filmare. Det blir den första i en serie av utbildningstillfällen som Film i Skåne, BoostHbg, Folkets Bio Malmö och Filmcentrum Syd arrangerar för den skånska filmbranschen. I övrigt rymmer höstens filmprogram visningar som ”Who’s Afraid of Kathy Acker?”, ”Plötsligt igen (Vinslöv 2)” och Oscarsbelönade ”Man on Wire”.

 

För Lundaborna öppnar Doc Lounge den 27 oktober i kulturhuset Mejeriet. Filmklubben drivs där i nära samarbete med nattklubben och Folkets Bio. Nya projektledare blir Maja Lindquist och Fredrik Jönsson som smäller upp en stor duk i den stora konsertsalen, soffor och cafébord. Den sydsvenska präglen ska Doc Lounge åstadkomma genom samarbete med lokala föreningar såsom Hipp Hipps produktionsbolag Anagram, Månteatern, Plektrum och kulturutövare från regionen.

2009-09-15

 

LILL ERIKSSON


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007