Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Ystad arena

Det vinnande förslaget hur en ny arena i Ystad skulle kunna se ut.

FOTO: SWECO ARCHITECTS/HENNING LARSEN ARCHITECTS

Arenaförslag klart i Ystad

 

ARENA. Förslagen till ny arena i Ystad är lika många som åren som gått sedan man började diskutera saken. Ännu har ingen arena byggts i Ystad. Men nyligen utsåg kommunen en vinnare i tävlingen om att utforma ännu en önskvärd sportarena. Både svenska och danska arkitektföretag har varit med och lämnat in förslag och vann gjorde förslaget med det passande namnet Reflektion, skissat av Swecos arkitekter och Henning Larsen Architects. Juryn motiverar det hela med att utformningen av nya byggnaden visar respekt mot den befintliga hallen som får behålla huvuddelen av sina fasader. Och så gillar man de stilrena linjerna och den tydliga entrén som sammanbinder nytt och gammalt.

 

Utanför budget

Det är Österportshallen i Ystad som ska bli ett nytt sportkomplex - den nya anläggningen ska innehålla ett nytt bad med bland annat en 25-metersbassäng, äventyrsbassäng och undervisningsbassäng. I uppdraget ingår även att placera in en ishall på tävlingsområdet som omfattar 40 000 kvadratmeter vid den befintliga sporthallen. Men ishallen kommer inte att byggas i denna etapp. I det vinnande förslaget får Österporthallen en läktare utmed östra långsidan samt nya VIP- och konferensrum. På andra våningen placeras en bowlinghall. Budgeten är på 210 miljoner, men det klarar inget av förslagen.

     – Det vinnande förslaget är varken dyrast eller billigast, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ronny Nielsen (m), som ingått i juryn, till Ystads Allehanda.

 

Förslaget måste bantas

Den demokratiska processen ser till att inga överilade beslut tas om Ystads arena. Centerpartiet, som ingår i den borgerliga majoriteten som styr i Ystad kommun, lade en motion i kommunfullmäktige om att flera olika alternativ skulle utredas med tillhörande prislapp. Det hyllades av oppositionen förra året, bland annat socialdemokraten Roger Jönsson, som hårt kritiserat det första förslaget om en multiarena, dubbelt så dyr som det här nya förslaget.

     Hur som helst måste det nu vinnande förslaget bantas, men vad som ska bort är för tidigt att säga. Det kan bli så att den gamla idén med en multiarena vid Världens ände tas upp på nytt enligt kommunalrådet Thomas Lantz (m). Men han lämnar sin post om några veckor och då får hans efterträdare Kristina Jönsson driva arenafrågan vidare. Ronny Nielsen är inte låst för andra möjligheter än att bygga nytt om det blir för dyrt. Det förslag som nu vunnit är ännu långt från att förverkligas. Kommunen kan skapa ett nytt sjunde förslag, baserat på de sex befintliga, eller komma med ett helt nytt.

2009-09-16

 

LILL ERIKSSON


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007