Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Ny röst när Real Group firar silverjubileum

 

JUBILAR. Det har gått 25 år sedan The Real Group bildades och började sprida sin sångkonst.

     – A cappella-sättningen har givetvis begränsningar, speciellt som vi även envisas med att agera ”instrument” och inte bara sångare. Vad inte alla tänker på är att den också ger oss utrymme att blanda in alla tänkbara musikgenrer utan att det spretar för mycket, förklarar alten Katarina Henryson i gruppens nyhetsbrev. Hon och de andra laddar just nu med helt nytt material inför höstturnén som inleds i nästa vecka. I december väntar julkonserterna. Silverfirarna är också aktuella med ny cd, på nytt skivbolag och har sedan förra året en ny medlem – sopranen Emma Nilsdotter.

     – Vi hade auditions via bekantas bekanta. Ingen av oss kände Emma sedan tidigare. Hon hade själv trott att det var ett skämt.

 

Sopranen har inget glidarjobb i den här kvintetten, utan en central plats, som hela konstellationen bygger på. Där är också störst omsättning. Sopranen Margareta Bengtson (tidigare Jalkéus) försvann till många fans förskräckelse för att satsa solo 2006 och ersattes av Johanna Nyström, som hade hoppat in tidigare när tjejerna var mammalediga. Nu har Nyström alltså också lämnat gruppen och Nilsdotter har tagit över permanent sedan Johanna gick på föräldraledighet förra året. Den nya rösten gick hem hos de andra samtidigt som hennes personlighet fyller luckan. Övergången till ny medlem skedde successivt, utan långtgående ömsesidiga löften. Det är mycket som måste stämma. För Katarinas del var det viktigt att deras två röster harmonierade.

 

Upp- och nedgångar är oundvikligt under ett kvarts sekels samarbete.

     – Lyckligtvis är det alltid några – olika personer i olika perioder – som haft ork, tid och lust att ta ett huvudansvar när andra varit slutkörda eller haft familjer som behövt dem. Vi har alltid gett varandra utrymme att få tillbaka motivationen.

     De tar sin musik på största allvar, men karriären får inte överskugga allt annat. Redan på ett tidigt stadium, när gruppen insåg att de skapat grunden till något speciellt, fattades ett gemensamt beslut.

     – Familjebildande, fysisk och mental hälsa, skulle gå före ”världserövring till varje pris”. Vi bröt faktiskt samarbetet med vårt amerikanska management då de inte respekterade vårt beslut att aldrig vara borta mer än 16 dagar i sträck, säger Katarina.

 

Kvintetten valde också bort USA under George W. Bush styre.

     – Inte av uttalat politiska skäl, men den generella stämningen i landet bidrog definitivt - nu har vi börjat åka dit igen.

     Gruppens störste ordvrängare är Anders Edenroth, och det är också han som är producent av det nya albumet. Samtliga medlemmar har bidragit med nytt material, men de har också fått assistans av skrivprofessorn Stephen Hartman, Stig Dagermans officiella översättare.

     – Han förstår vår strävan efter att balansera sångbar direkthet med ett innehåll som anstår en människa som passerat de 40, fortsätter Katarina. Hon menar att det är lätt att hamna i existentiella grubblerier när man skriver texter med djupare mening. The Real Group fortsätter liksom förr att lekfullt blanda sång och text och det presenteras som vanligt i formen ”samtal med goda vänner om livet”. Just nu har de valt att fokusera på den moderne mannens plats i samhället, godhet och nostalgi. I höst turnerar gruppen i Sverige och Europa. I december är det dags för jultoner tillsammans med Orsa Spelmän, Sissel Kyrkjebø och Krister Henriksson.

2009-09-17

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Den som saknar sångerskan Margareta Bengtson kan återse henne när hon sjunger jazz i sydsvenska kyrkor, samtidigt som hon gör klar sin nya engelskspråkiga platta och förbereder sig inför Japan.

The Real Group

Fr.v. Anders Jalkéus, Katarina Henryson, Emma Nilsdotter, Peder Karlsson och Anders Edenroth.

FOTO: MATS BÄCKER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Real Group

FOTO: MATS BÄCKER

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007