Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Sagt om kulturpropositionen

 

KULTURBUDGET. 1,2 miljarder, plus ytterligare ett år med Idrottslyftets 500 miljoner. Det blev resultatet för idrottsrörelsens del när regeringen i veckan presenterade sin budgetproposition för 2010. Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber tycker att utfallet är ett tecken på att idrotten är en viktig kraft också i tuffa tider. Däremot är hon kritisk till att inga besked lämnas om vad som händer med Idrottslyftet efter 2011.

 

Lokalt kulturansvar

Positiva till budgetsiffrorna var också Sveriges Kommuner och Landsting åtminstone när det gäller förslaget om att delar av de statliga medlen inom kulturbudgeten flyttas till landstingen, regionerna och kommunerna. I propositionen föreslås en ny modell för samspelet med staten, där man inte längre ska gå in och styra vilken kultur man ska satsa på ute i landet. Enligt Anders Knape, ordförande för SKL finns det oklarheter i hur modellen ska genomföras i praktiken och alla regionerna har ännu inte inbjudits att delta i förhandlingen. Men Region Skåne kan redan nu börja arbeta efter principen.

 

”En besvikelse”

För socialdemokraterna är propositionen inte helt oväntat en besvikelse. Partiets kulturtalesman Leif Pagrotsky tycker inte att den lever upp till förväntningarna.

     – Det här duger inte. De yrkesverksamma inom kulturen hade behövt något som verkligen skapade bättre villkor att verka under. Och barn och ungdomar hade behövt få veta hur deras möjligheter att komma i kontakt med musik, teater, film, konst, böcker och kulturarv kan stärkas, säger han. Vidare anser han att höjningen av anslaget på endast tre promille i budgeten är närmast löjeväckande lågt. Men förslagen om kreativa näringar är bra och utökningen av Skapande skola tycker han i alla fall är ett steg i rätt riktning.

     Socialdemokraterna kommer att presentera sina egna kulturpolitiska förslag i en motion om cirka två veckor.

     – Nu blir det tydligt att kulturen blir en valfråga, säger Pagrotsky.

 

”Glad nyhet”

Svensk Scenkonst har tittat på regeringens förslag att räkna upp de regionala institutionernas statsbidrag med nästan 4,5 procent och tycker det kommer som en oväntat glad nyhet. Institutionerna har enligt organisationen en mycket pressad ekonomi och hoppas nu att kommunala och regionala huvudmän följer efter. Lika glad är man för Teateralliansens ökade anslag och konstatera att man fått gehör för många synpunkter som framförts i remissvaret på kulturutredningen i våras. Det gäller bland annat de kulturpolitiska målen, genomförandet av portföljmodellen och sammanslagningen av olika myndigheter. Regeringen föreslår en nedläggning av nuvarande Rikskonserter och lägger fram det för Svensk Scenkonst oväntade förslaget att Statens musiksamlingar ska överta rollen som nationell musikpolitisk aktör. Istället hade man hellre föredragit att utredaren fått helt fria händer att i samråd med berörda aktörer hitta nya former.

     – Denna fråga har diskuterats under mycket lång tid. Det vore olyckligt om man återigen fastnar i en lösning som inte är förankrad i hela musiklivet, skriver förbundsdirektör Sture Carlsson i ett pressmeddelande.

     Rikskonserters direktör Björn W Stålne har en hel lista med kommentarer till kulturpropositionen. Viktigaste punkten anser han är att publiken ute i landet kommer att drabbas av ett ojämnt konsertutbud eftersom de ekonomiska förutsättningarna är så olika.

 

”Utan visioner”

DIK-facket för akademiker som arbetar med kultur, menar att kulturen skulle ha mått bra av en mer offensiv satsning.

     – En regering som arbetar för att skapa tillväxt har allt att vinna på att satsa på kulturen, tillväxt kräver kultur, säger Karin Åström Iko, förbundsordförande i DIK. Hon gillar inte att satsningen på Kulturbryggan, som ska ersätta den gamla Framtidens kultur, får en halvering av de anslag som kan användas till nyskapande kultursatsningar.

     – Vi är besvikna på den defensiva ton som präglar förslagen, och tycker att propositionen skulle ha gått längre i den riktning som kulturutredningen pekade. Det gäller frågor som att samordna myndigheterna, att föra in kulturen på fler politikområden och en kraftfullare satsning på portföljmodellen, fortsätter hon.

 

ABF saknar satsningar på bredd och amatörer. Utan amatörkultur, replokaler och tillgängliga scener finns inget svenskt kulturliv menar dem.

     – Det är ett magert valfläsk på kulturområdet som regeringen bjuder på. Istället för ordentliga satsningar blir det ideologiska markeringar, sparprogram och halvmesyrer. De rödgröna har ett drömläge att göra kulturpolitiken till en valfråga. Särskilt viktigt är då att de lägger förslag som gynnar den breda folkrörelse- och amatörkultur som frodas utanför de statliga institutionerna, säger ABF:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

 

Kulturutskottets ordförande, Siv Holma (v), uppskattar att regeringen sätter barns och ungas rätt till kultur högt på dagordningen.

     – Men jag saknar en satsning på kulturskolor och åtgärder som innebär att inga barn och ungdomar ska behöva avstå från kulturverksamhet på grund av ekonomiska skäl, säger hon. Vidare menar hon att det är tråkigt att regeringen inte gör mer för att klara jobben inom kultursektorn, när nu arbetslösheten skenar bland kulturarbetarna.

     – Det är hög tid att vi börjar prata arbetsvillkor även för kulturarbetare. Att vara kulturarbetare är ett yrke, ingen hobby.

 

Vad tycker då politikerna själva om för kultur? Det presenteras i nya boken ”Folkvald kultur” där 349 riksdagsledamöter och 22 statsråd svarar på frågorna: Vad är din största scenupplevelse? Vilken är den bästa bok du läst? Vad är din största konstupplevelse? Vilken är den bästa film du sett? Vad är din största musikupplevelse?

2009-09-22

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Hela kulturpropositionen finns på regeringens hemsida www.regeringen.se


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007