Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Storleken spelar liten roll hävdar festivaler

 

Med de här siffrorna vill Roskildefestivalen visa sin storhet

Danska

Roskilde
Skanderborg 
Jelling

Svenska
Peace & Love
Hultsfred
Sweden Rock

Norska
Øyafest.
Hovefest.
Quart

Gäster/dag

70 645
25 600

17 525


35 531
22 585
33 000*

 


12 000
15 000**
7 000*

Dagar
8
5

4


6
4
4


 

4
4
4

* Sålda biljetter, men oklart om fler- eller endagsbiljetter.
** beräknad kapacitet.

 

Fotnot. Roskildefestivalen hade i år enligt egen uppgift 67 413 betalande besökare med festivalpass för alla dagarna. Utöver detta uppges 12 931 endagsgäster fördelat på fyra dagar, som man därmed räknar om till 3 232 passbesökare. Det skulle ge totalt 70 645 betalande besökare per dag under fyra dagar, vilket gör deras egen tabell med åtta dagar missvisande. Roskilde släpper dessutom siffror om 27 000 frivilliga, runt 6 900 media- och branschfolk samt 3 700 artister. Det skulle ge 108 245 människor på årets Roskildefestival. Peace & Loves publiksiffra baseras på 34 100 betalande passgäster. Till det läggs 1 000 tvådagsgäster och 6 585 endagsgäster fördelat på sex dagar, som omräknas till 1 431 passgäster. Det likställs i tabellen med 35 531 betalande gäster/dag, men då i sex dagar.

 

STORHET. Olika sätt att räkna gör det vanskligt att fastslå publikstorleken på olika evenemang. För media finns ingen annan siffra än den som arrangören själv meddelar. Men den kan antingen vara tagen ur luften eller baseras på olika typer av beräkningssätt erfar eventnews.

     – Det viktiga är att man ger en så ärlig bild som möjligt. Publiksiffran ska väl berätta hur många det var där, hur stor publiken var, säger Joel Borg på Luger som arrangerar Way Out West i Göteborg. Nu gäller det här naturligtvis hela evenemangssektorn, från loppmarknader till musikaler, men vi tar en titt på festivalsidan.

 

Roskildefestivalen i Danmark har nu gjort ett försök att skapa överblick över de stora skandinaviska festivalerna. Och då hamnar inte helt oväntat den egna festivalen i topp med drygt 70 000 besökare per dag. En undersökning har gjorts på olika festivalers egna hemsidor, på festivalsajter och onlinemedier, men håller knappast för en källkritisk granskning.

    På Hultsfredfestivalen tycker man att publiksiffrorna är ett intressant ämne. Men hur viktig är egentligen publiksiffran?

     – Egentligen så tror jag ibland att det är viktigare för media än för oss arrangörer, säger Håkan Durmér på Rockparty. För oss är det ju viktigare att det är skön stämning och att det bär sig ekonomiskt. Sen är det så klart en välkommen bonus om publiksiffran också är fin. Men med tanke på att det inte finns någon standard för hur man redovisar så blir ju all jämförelse mellan publiksiffror väldigt haltande.

     Varje arrangör av ett evenemang kan väl uppge vad den vill?

     – I princip så kan man ju det. För det finns ju ingen kontrollenhet eller samstämmighet i hur man presenterar publiksiffror. Vissa redovisar ju till och med hur många som var på plats - inte hur många biljetter man har sålt. Och det skulle ju bli helt missvisande i vårt fall när vi har så många funktionärer, journalister och liknande. Vi har tidigare valt att räkna om alla endagsbiljetter till tredagarsbiljetter och gjort en totalsumma. Då känns det ju lite konstigt när någon annan tar den totala mängden sålda endagsbiljetter och - helt oomräknat - lägger dom ovanpå sålda festivalpass.

 

För att undvika missförstånd och presentera så rena siffror som möjligt redovisade Hultsfredfestivalen i år festivalpassen och endagsbiljetterna separat. På Sweden Rock uppger man en högre publiksiffra än den Roskilde kommit fram till. I Sölvesborg tycker man inte heller att publiksiffran är så viktig.

     – Inte särskilt. Den kan ge utomstående en ungefärlig uppfattning om evenemangets storlek, men mer än så tjänar den egentligen inte till, säger presschefen Martin Forssman. Ändå har han liksom andra festivaltalesmän flitigt gått ut med de publikrekord som festivalen gjort. Även Forssman konstaterar att man som arrangör kan uppge vilken siffra som helst eftersom det i dagsläget inte finns någon utomstående organisation som granskar publiksiffror, liksom till exempel TS kontrollerar tidningsupplagor.

     – Eftersom alla arrangörer räknar på olika sätt är siffrorna ganska värdelösa mer än som fingervisningar, avslutar han utan att vilja kommentera de skandinaviska publiksiffrorna från Roskilde.

 

Men någon dag efter eventnews frågeställning kommer ett pressmeddelande från Sweden Rock i Sölvesborg. Årets festival uppges ha inneburit ett nytt publikrekord med 35 200 besökare. Men nästa år kommer man att begränsa så att bara 33 000 besökare släpps in på festivalområdet. Efter en utvärdering har festivalledningen kommit fram till att det är nödvändigt att minska antalet biljetter.

     – Vi har aldrig haft som målsättning att vara störst, utan bäst, säger festivalgrundaren Ingolf Persson. Med ett par tusen färre besökare tror man nu att besökarnas festivalupplevelse kan säkerställas.

2009-09-24

 

 

LILL ERIKSSON


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007