Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Kampfyllda livsöden skildras i stark dokuteater

DOKUMENTÄRTEATER. Efter uppmärksammade föreställningar i USA pågår nu Riksteaterns landsomfattande turné med Seven. Det är en dokumentär berättarteater som bygger på intervjuer med sju människorättskämpar. Samtliga har vunnit sin kamp för frihet och rättvisa, mot alla odds. En av kvinnorna vars berättelse finns med i Seven är Mukhtaran Mai, född 1972 i byn Meerwala i Pakistan. Hon fick aldrig chansen att gå i skolan.

      För sju år sedan utsattes Mukhtaran för en gruppvåldtäkt. Den hade beordrats av ett råd av klanäldste, som vedergällning för ett hedersbrott som hennes tolvårige bror sades ha begått. Istället för att följa traditionen i Pakistan och ta sitt liv, ställde Mukhtaran sina förövare inför rätta. Hon fick rätten på sin sida och ett skadestånd. Pengarna använde hon till att bygga en skola i sin by och i dag är hon en förkämpe för utbildning i Pakistan.

 

Mukhtaran Mai

Efter Sverigeturnén kommer Seven att inleda den internationella konferensen Women in warzones i Haag. Pjäsen har tagits fram i samarbete med den amerikanska organisationen Vital Voices, av sju kvinnliga dramatiker i USA.

2009-10-06

 

 

Fotnot. Turné i Sydsverige: Malmö 6/10 Helsingborg 7/10 Göteborg 8/10 Lund 10/10 Halmstad 3/11.

 

 

Mukhtar Mai, Pakistan.

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007