Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Ljungbyhed utmanar huvudstadens idrottscenter

NYINVIGT. Planerna att rusta upp evenemangsplatsen kom för 10 år sedan. Nu är området kring gamla F5 i Ljungbyhed klart, med upprustade fastigheter för att passa olika företags behov. Till parken har lagts en ny golfbana, utbildningscentrum, sport- och fritidscenter samt hotell- och konferensboende med plats för drygt 1 000 gäster. Och en egen flygplats finns ju sedan tidigare.

 

Vidareutvecklar befintliga koncept

Tanken är att anläggningen ska vara ett komplement till Vasallen i Ängelholm, för där får inte större konferenser plats, menar grundaren och koncernchef för Peab, Mats Paulsson.

      – Vi tittar inte på omsättningen och hur mycket vi har satsat, utan vi fokuserar på vad vi kan skapa och att få hyresgäster i husen så snabbt som möjligt, säger han till hd.se, utan att vilja avslöja vad just det här projektet har kostat. Peab har investerat i tio liknande anläggningar i Sverige, där man också utgått från något gammalt som rustats upp.

 

Flyget kvar än

Området i Ljungbyhed täcker en yta på 700 000 kvadratmeter inklusive flygplatsen, där byggentreprenören äger två tredjedelar av parken och Ulab Förvaltnings AB resterande del. Först var Klippans kommun med som en tredjedelsägare, men är idag bara med och driver flygplatsen.

      – Genom att kommunen var med legitimerades också hela konceptet, säger Bengt Svensson (m), kommunstyrelsens ordförande i Klippan till samma tidning. Svensson menar att det nu är naturligt att kommunen låter de privata aktörerna sköta resten.

      Med på höstens invigning fanns bland andra Malmö FF-ordföranden Bengt Madsen, som deltog i en paneldebatt om samarbete mellan idrott, näringsliv och utbildning. Han tycker det är viktigt för det framtida samhällsbyggandet och ser en stor fördel i att ha utbildning och samverkan med andra idrotter på ett ställe. Bengt Madsen tror att parken i Skåne kan bräda idrottscentrat Bosön i Stockholm om verksamheten sköts på rätt sätt.

      Ljungbyhed har kunnat stoltsera med trafik på sin flygplats sedan 1910, men pilotutbildning i Lunds universitets regi verkar försvinna 2013. Det finns hopp om att en ny pilotutbildning ska komma till platsen, då troligen på yrkeshögskolenivå.

2009-10-20

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. F 5 och Kungliga Krigsflygskolan i Ljungbyhed var ett av Flygvapnets skolförband, för bland annat grundläggande flygutbildning från 1926. Flygskolan lades ned 1998, som ett led av försvarsbeslutet 1996.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007