Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Hon får leka med de stora grabbarna

Marika Carlsson

Marika Carlsson. FOTO: MATS BÄCKER

 

 

Fakta

Marika Carlsson

Namn Marika Aychesh Carlsson

Född 19 mars 1973, Etopien.

Utbildning Vårdgymnasium och skådespelarutbildning 2 år

Debut som ståuppare Norra Brunn 2001 Favoritkomiker Ellen Degeneres,

Eddie Izzard m fl.

Aktuell Big Comedy 2010 och stå upp-framträdande i Sydsverige den

30 oktober i Kristianstad och 26 november på MACK i Malmö.

 

 

 

Marika Carlsson

FOTO: MATS BÄCKER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: MATS BÄCKER

HUMORTURNÉ. Nyligen skrek sydsvenska kvinnliga kompositörer om att för få kvinnor får sin klassiska musik spelad. På humorscenen ser det likadant ut. Skånes humordrottning Lena Frisk har länge klagat över att kvinnorna inte får komma till på standup-scenerna. Men det finns kvinnor som tröttnat på könsdebatten.

 

Nu släpps biljetterna till vårens stora humorturné med Big Comedy över hela landet. Liksom tidigare år finns bara en kvinna i startfältet. Vad har egentligen arrangörerna av olika evenemang för ansvar i jämställdhetsfrågan?

     – Det är vårt stora problem att hitta fler tjejer. Det finns för få tjejer som slår igenom brett. Och de få som finns är hårt engagerade på annat håll, säger My Ströbaek på Blixten & Co till eventnews. Företaget arbetar tillsammans med männen bakom Big Comedy-konceptet med att välja ut vilka som får följa med på den årliga turnén, som marknadsförs som den största i landet. I år var det Petra Mede som efter konferencierskapet i Melodifestivalen ensam turnerade med grabbarna, till våren är det skånska komikern Marika Carlsson som återigen får den äran.

     – Ja, jag var med på turnén även förra året.

 

Hon upplever det inte alls som hon är ensam tjej bland sex killar. Och har inte ens tänkt på saken.

     – Jag ser det inte så. Vi är sju roliga komiker som åker och gör ett jobb. Jag är inget kön som turnerar, fortsätter Marika Carlsson, smått less på att ständigt få frågan om jämställdhet på humorscenen. Hon verkar faktisk så trött på ämnet att den här intervjun riskerar förvandlas till perfekta stoffet i Marikas nästa stå upp-framträdande, om dumma journalister och medias enkelspåriga vinklingar. Trots att hennes favoritpublik består av 70 procent kvinnor och 30 procent män, tycker hon att diskussionen är tråkig och helt ointressant.

     – Visst är vi färre än männen, men det blir för enformigt att alltid tala om det, säger hon och vi kommer istället in på hur allt började i uppväxtstaden Lund 1994.

 

Det var där på Lilla Teatern som hon hade sin scendebut inför hemmapubliken, långt innan ståuppdebuten på Norra Brunn 2001. Marika lämnade Skåne i samband med att hon kom in på teaterskolan i Göteborg, kanske återvänder hon en dag, men flyttar aldrig till Lund igen.

     – Nej, där är det för snobbigt, akademiskt och geggigt. Malmö däremot är en större stad och helt annorlunda, säger hon även om hon aldrig bott där. Som Lundabo upplevde även Marika den ständiga rivaliteten städerna emellan.

 

Hennes material har handlat mycket om kulturkrockar och människors fördomar. Marika korades till Årets kvinnliga komiker på Svenska Standupgalan 2006 för ”hennes lysande scennärvaro och pricksäkra observationer från ett exotiskt och skånskt perspektiv”. Idag skämtar hon om allt möjligt som hon upplever i sin vardag och det tas väl emot i Sydsverige.

     – Den skånska publiken är oerhört bra. Jag kan bre på med skånskan och alla hänger med direkt, berättar Marika och talar vidare om den speciella skånska mentaliteten. Hon är fortfarande singel och skämtar gärna om det också, även om det inte blir lika ofta som förr. Måste man vara singel för att klara det här jobbet?

     – Nej, det vore ju för tragiskt om det vore så, skrattar hon. Framtiden på yrkesfronten då?

     – Den är ett helt öppet kort. Jag gillar att vara helt fri. Jag kommer nog att fortsätta turnera, säger Marika som inte har några planer att fastna i tv-rutan, utan vill göra olika saker i olika sammanhang.

     I och med vårturnén med Big Comedy bryts rutinen att ta sig till och från varje framträdande ensam.

     – Det blir helt annorlunda. Då åker vi i en stor buss tillsammans och vi får en gemensam tillvaro.

     I övrigt blir det kanske inte så stor skillnad. Hur upplägget ser ut vet inte Marika än, men konceptet har tidigare år gått ut på att varje komiker kör sin grej var för sig.

 

Med på humorbussen 2010 finns för tredje gången Adde Malmberg och Henrik Schyffert. Peter Wahlbeck är precis som Marika med för andra gången. Lennie Norman och David Batra som har varit med sedan Big Comedy startade 2007, hoppar av och ersätts med komikerna Felix Herngren, Robin Paulsson och Fredrik Andersson.

     Exakt på vilket sätt Blixten & Co arbetar med jämställdhetsfrågor när det gäller olika evenemang får eventnews inget svar på, utan besked som hörts i många år nu. My Ströbaek tror att det står fler humorkvinnor i rampljuset inom ett par år. Att det ser ut som det gör tror hon beror på att komikerjobbet är utsatt och slitsamt.

     – Det är ensamt att jobba som tjej i en mansdominerad bransch, det vet jag själv som också gör det, säger Ströbaek. Inför nästa års humorturné har hon frågat ett stort antal kvinnliga komiker säger hon, men de har inte gått att engagera eftersom de varit knutna antingen till teve eller en fast scen. Dom kanske inte vill jobba på resande fot?

     – Det tror jag nog. Standup är oftast ett ensamt jobb, men på den här turnén reser man tillsammans och har himla roligt, avslutar My Ströbaek.

2009-10-22

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007