Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Österlen lyser

Nej, inga varulvar hoppar fram på Österlen i helgen. FOTO: ANDREAS JÖNSSON

 

Österlen lyser utan Halloween

NATTLJUS. Halloweenfester på de svenska klubbarna. Till Deep i Malmö ikväll bör man komma utklädd, där arrangeras först en ”fruktansvärt elektronisk” Allhelgonaklubb för att på Alla helgons dag lägga om till ryslig rock, punk och hårdrock ”från det hemska 80-talet” på stora dansgolvet, där det visas skräckfilmer på projektordukarna. I Köpenhamn satsar man istället på världsmusik och jazzfestival.

      Vi ska titta närmare på Österlen, där man också satsar på stort evenemang i helgen, som man inte vill förknippa med Halloween. Till och med boulebanan lyses upp av facklornas sken. Men det här är inget Halloweenevenemang är man alltså noga med att upplysa - inga spöken, bloddrypande monster eller andra skräckinjagande figurer. Även förra året lyste det under hela allhelgonahelgen här. Antalet ljusevenemang var rekordstort och när man nu genomför evenemanget Österlen lyser för femte gången inbegrips ett femtiotal byar.

 

Det var eleverna Emma Karp Lundström och Madeleine Bergström som fick en lysande idé i en Region Skåne-stödd marknadsföringskurs. De ville liksom de lokala företagarna få hela Österlen att lysa ett par dygn under den mörkaste delen av året. Tanken var att förlänga säsongen för företagen i området och samtidigt gynna gemenskapen ute i byarna. I väntan på den stora invasionen under påskveckan.

      Enligt människorna bakom Österlen lyser lever kulturen året om här, det är bara det att det inte syns så mycket utåt. De tog efter Kivik med evenemanget Hej Bornholm!, då folk ställde upp sina bilar med strålkastarna riktade ut mot ön med förhoppningen att bornholmarna skulle blinka tillbaka.

Kommunerna Tomelilla och Simrishamn har hängt på, bibliotek, skolor, byalag och föreningar kommer på egna idéer. Kultur, kyrkan och näringsliv samarbetar. Men privatpersoner deltar också, genom att tända sina ljusinstallationer på balkonger, i trädgårdar, i dammar och på åkrar.

 

Bål, fackelstafett, Islandshästshow, nattorientering, konserter, teater, fackeltåg och naturligtvis massor av ljuskonst. I år utökas programmet med nya evenemang och engagemang. Klockan fem på lördag eftermiddag invigs belysningen på Kullamöllan. Hädanefter ska den vara ständigt belyst. Föreningen har sparat länge och haft ett fasligt sjå med att gräva och koppla. Klockan sex är det lyktceremoni i Lövestad, då man släpper iväg de asiatiska lyktorna som man med samma brinnande kraft har tillverkat tillsammans.

2009-10-30

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Programmet Österlen lyser

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007