Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Samtal om Darwin, Gud och vetenskapen

SAMTAL. Varför anser vissa att evolutionsläran är tidernas bästa idé medan andra avvisar den? Frågan besvaras när Lunds universitet arrangerar ett symposium för allmänheten på torsdag.

 

En del forskare tycker att läran om evolutionen av vetenskapliga och forskningspolitiska anledningar inte går att använda när man ska analysera mänskligt beteende. Naturvetare, humanister, samhällsvetare och teologer ska nu diskutera tro och evolution inför allmänheten i Lund.

      – Och så vill vi bemöta en del av de fördomar som florerar, exempelvis att man inte kan vara kristen och anse att evolutionsläran är en vettig förklaring till arternas utveckling, säger Pierre Wiktorin, forskare vid Centrum för teologi och religionsvetenskap på Lunds universitet.

 

Tanken med symposiet är att ge en delvis annorlunda bild av Darwin och arvet efter honom än vad som framkommit under det gångna Darwinåret. Genom en tvärvetenskaplig diskussion vill arrangörerna fördjupa förståelsen för respektive traditions förhållningssätt till darwinismen. Inom zooekologin kan man inte klara sig utan evolutionsläran, medan man inom delar av humaniora och samhällsvetenskap inte längre vill höra talas om evolutionära förklaringsmodeller. Arrangörer är naturvetenskapliga fakulteten och området för humaniora och teologi vid Lunds universitet.

2009-11-03

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007