Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Regeringen vill beskatta även internationella idrottare på besök.

Höjdhopparen Blanka Vlasic och hennes elitidrottarkollegor skippar kanske svenska evenemang framöver. Regeringen vill beskatta alla artister på besök i landet.

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

Nya skatteregler kan bli storevenemangens död

EKONOMI. De nya skattereglerna som beslutats av regeringen fortsätter att uppröra inom idrotten. Fotbollen och ishockeyn är överens – regeringens satsningarna att få både idrottsstjärnor och stora evenemang till Sverige har uteblivit och det ser ännu mörkare ut framöver.

 

Företrädare för svensk idrott arbetar hårt för bättre skatteregler och oroar sig över vad som händer med artistskatten och de nya momsdirektiven för föreningar. Bo Johansson, ordförande för Svensk elitfotboll, Christer Englund, ordförande för ishockeyförbundet och Peter Gudmundsson, ordförande för Svenska hockeyligan har krävt att få träffa idrottsminister Lena Ahdelsohn Liljeroth eftersom de tycker läget är akut.

      – Alla som berörs av regeringens skattepolitik mot idrotten ska vi sätta oss ner med och lyssna på, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig hos idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, till Göteborgsposten. Men några förändringar lär det knappast bli, beslutet är redan taget.

      – De artister som får förmåner i Sverige ska betala för det, här är det inte aktuellt att särbehandla särskilda idrottsstjärnor från utlandet, fortsätter Kristow som inte vill anamma Danmark och Norges gynnsammare skatteregler i Sverige. Resultatet tror han blir att fler svenska spelare kommer att släppas fram, när det blir för dyrt att värva idrottsstjärnor från utlandet.

 

Även inom svensk friidrott är man pessimistisk:

      – Jag tror tyvärr att det inte finns någon återvändo, säger Lennart Karlberg, förbundsordförande Svensk Friidrott till eventnews. Att artister ska beskattas tror han kommer att äventyra framtida friidrottsgalor.

      – De stora friidrottsgalorna i Sverige är helt beroende av attraktiva startfält med utländska deltagare ur världseliten. Utan dem skulle intresset snabbt dala och galorna skulle få mycket svårt att överleva, fortsätter Lennart Karlberg. Enligt förbundet innebär regeringens förslag en kostnadsökning på 31 procent för arrangörerna, eftersom de tvingas betala sociala avgifter för utländska idrottare som är här och tävlar under enstaka dagar. Karlberg tycker förslaget rimmar dåligt med den uttalade ambition som finns hos både idrottsrörelsen och politiken att Sverige ska arrangera högklassiga internationella idrottsevenemang och att det är positivt både för samhällsekonomin och Sverigebilden.

 

Artistskatten togs upp i riksdagen i förra veckan och det beslutades att utomlands bosatta artister, idrottsmän och artistföretag beskattas normalt enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister med flera, förkortat A-SINK. Från den 1 januari 2010 blir det möjligt för dessa personer att begära att i stället bli beskattade enligt inkomstskattelagen. Ett annat beslut gäller arbetsgivaravgifter som ska tas ut på ersättningar som beskattas enligt A-SINK.

      Leif Pagrotskys (s) och Lars Wegendals (s) motion som ifrågasatte förslaget att slopa undantaget för artister fick avslag. I den skrev de ”Propositionen saknar en konsekvensbeskrivning... kring vilka belopp det handlar om för kulturinstitutionerna samt för kultur- och idrottsföreningarna. Det är märkligt att ett slopande föreslås utan att ärendet i den delen beretts noggrannare. Inte minst då många av våra kulturinstitutioner samt kultur- och idrottsföreningar har en pressad ekonomi”.

2009-11-12

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot.

Mer om beslutet finns att läsa på Riksdagens hemsida.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007