Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Teater

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

Skånska scenerna får chockräkning i julklapp

EKONOMI. Teatrar och fackförbund fortsätter att rasa över kulturarbetarnas pensioner. I december får landets scener tunga räkningar på sammanlagt uppemot 50 miljoner kronor från Statens Pensionsverk. Med bland institutionerna som nu krävs på retroaktiva pensionsavgifter finns Helsingborgs stadsteater och symfoniorkestern, operan, symfoniorkestern och stadsteatern i Malmö och Skånes dansteater. Sistnämnda kommer undana med vardera en halv miljon kronor, medan Göteborgsoperan ska punga ut med fyra miljoner.

 

Tidigare betalades bara pensionsavgifter för den faktiska arbetstiden. Den nya tolkningen av reglerna hur pensionerna ska beräknas från 2003, innebär att kulturinstitutionerna måste betala pensionsavgifter för hela månaden för korttidsanställda, även om de inte har arbetat hela månaden. Trots att osäkerheten kring pensionerna diskuterats länge, kom det här som en chock för Svensk Scenkonst.

      – SPV har inte informerat oss eller våra medlemmar om de ändrade reglerna trots att man vetat om detta sedan 2006, säger förbundsdirektör Sture Carlsson. Han säger att man av en händelse kom över kortfattad information på SPV:s hemsida, som man nu tror får förödande konsekvenser för scenkonsten i hela landet. Även om man får anstånd i ett år kan det bli kärvt, eftersom kulturverksamheterna budgeteras för flera år framåt.

 

Efter kritiken meddelade SPV under tisdagen att de retroaktiva premierna i många fall blir väsentligt högre än vad verket haft anledning att tro under arbetets gång.

      – Vi är medvetna om att vissa institutioner drabbas hårt av detta. Vi har informerat på flera sätt, men vårt problem har varit att vi inte haft några konkreta uppgifter framme tidigare. Men självklart måste vi vara ödmjuka inför den kritiken och konstatera att vi borde gjort mer för att informera om att det här varit på gång, säger SPV:s generaldirektör Ann-Christin Nykvist. Enligt henne ska SPV erbjuda alla arbetsgivare möjligheten att diskutera en avbetalningsplan.

 

De fackliga organisationerna Teaterförbundet, Sveriges Yrkesmusikerförbund och Svenska Musikerförbundet nöjer sig inte med det beskedet utan tar upp sitt missnöje med kulturministern i nästa vecka. Förbunden menar att kostnaderna drabbar de anställda genom uppsägningar och färre jobb till frilansare.

      En statlig utredning har föreslagit ett helt nytt och branschanpassat pensionssystem för scenkonstinstitutionerna. Utredarens förslag har nyligen remissbehandlats och övervägs nu inom regeringskansliet. Förbunden hoppas på ett nytt system i linje med den utredning som presenterades i våras.

2009-11-18

 

LILL ERIKSSON

 

Pensionsräkningarna till skånska scener blir ännu högre än befarat. Nu JO-anmäler arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst Statens Pensionsverk för att man inte förvarnat om miljonkraven. Kulturutbudet i Skåne kan ta stryk.

      – Det måste kompenseras på något sätt, det är klart att verksamheten kommer att påverkas, säger Martin Martinsson, vd för Musik i Syd till Sydsvenskan. Konsertarrangören krävs på en miljon kronor. Nya uppgifter från redan hårt ansatta Malmö opera visar enligt tidningen att de retroaktiva pensionskostnaderna blir nästan två miljoner kronor mer än man tidigare trott.

2009-11-19

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007