Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Karl Dunér

Karl Dunér. FOTO: ROGER STENBERG

Teaterchefens drömmar

 

EKONOMI. Efter ett knappt halvår som chef på stadsteatern i Helsingborg berättade under tisdagskvällen Karl Dunér om sina framtidsplaner. Han medverkade i teaterns samtalsserie Nyfiken på, där allmänheten kan få lära mer om människorna bakom kulisserna.

 

Dunérs repertoararbete är igång sedan länge och han knyter nu kontakter med nya dramatiker och regissörer. Skådespelare och kompositörer från scener i Sverige och Europa ska bjudas in till teatern.

      I december är det dags för Beckettfestivalen med gäster från Dramaten och S:t Quentin Drama Workshop, USA. Det är i år 20 sedan en av förra seklets främsta dramatiker, Samuel Beckett, gick ur tiden. Han är mest känd för verk som I väntan på Godot, Slutspel, Lyckliga Dagar. Men nu ska teatern i Helsingborg visa Becketts mer okända sidor i en fyra dagar lång festival med föreställningar, film och samtal.

      – Vi är mycket stolta att under dessa dagar ha urpremiär på Becketts prosatext Ur ett övergivet arbete, säger Karl Dunér som står för idé, arrangemang och bild. Han och Helsingborgs stadsteater har de unika rättigheterna att på scen för första gången framföra texten. Ingvar Kjellson får det uppdraget. Framträdandet tas fram i samarbete med Dramaten och kommer senare att framföras även där.

 

Samtalet med teaterchefen igår skulle också handla om teaterdrömmar och teatervardag. Vad ska hända med Helsingborgs Stadsteater? Vad kommer att spelas och vad kan publiken förvänta sig? Enligt Dunér ska bland annat samarbetet med Dunkers och konserthuset bli tätare.

      Den 4 december är det upremiär för det sedan länge inbokade teater- och musikäventyret Snövit och Sju miffon. Familjesagan om prinsessan vars styvmoder är utseendefixerad spelas i nästan två månader. Inom ett par år hoppas Dunér på en mångsidig teater, med fler pjäser istället för dagens långkörare. Anledningen är att Dunér vill att stadsteatern ska sticka ut genom bland annat ny svensk dramatik och inte sådant som turnerar runt på alla andra teatrar. Med korta och många spelperioder behöver man inte locka så många till stadsteatern varje gång, resonerar han. Ett barnkulturhus i Filmstaden med en fri teatergrupp och film skulle få kulturen även till Söder. Dans, opera och teater utanför huset, bland annat på Fredriksdal och på krogen är annat Karl Dunér drömmer om.

2009-11-18

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007