Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Pengar viktig fråga för kreativa skåningar

PROJEKT. Vart tar pengarna till nya evenemang vägen? Det undrar bland annat Matrundans ordförande Karin von Schenck, som igår deltog i en paneldebatt på upplevelseindustrins skånska konferens Generator. Hon har sadlat om från dagtidningsjournalist till sparrisodlare på Österlen och ifrågasätter sättet som projekt drivs på i samband med starten av nya evenemang i Skåne.

      – Pengar är viktigt, men också farligt. De snedvrider och styr utvecklingen istället för utvecklaren, sade hon och menade att de mesta pengar som fås i stöd vid en uppstart inte kommer initiativtagarna tillgodo. Hon och ett 30-tal företagare bjuder in turister till bygden en vecka under våren. Enligt Karin von Schenk är pengarna i princip slut efter att den utomstående projektledaren fått sitt.

      – Vad gör vi nu när projekttiden är slut? Projektledare behövs, men de ska tas ur den egna sfären. Idag hamnar pengarna någon annanstans. Varför kan vi inte få driva våra egna projekt? Och få betalt. Det ska inte bara behöva vara välgörenhet.

 

På frågorna fick hon aldrig något egentligt svar. Mer än att en utomstående kan koppla ihop olika kreativa människor. Igår berättade stolta projektledare om flera nya evenemang, på Österlen har startats

Generator09

Matrundans ordförande livade upp en tidvis intetsägande konferens. Här syns fr v. Lena Adelsohn Liljeroth, Sindre Magnusson, Jan Björinge, Karin von Schenck och Hans Henecke i onsdagens paneldebatt om hur man ska gå vidare med kreativa näringar. FOTO: GENERATOR 2009

 

bland annat deltagande arkeologi, nattfjärilupplevelser, myrstacksskådning med ny teknik, och så kan man leva i en ny värld på Ravlunda skjutfält.

      – Jag har aldrig hört talas om detta, sade Karin von Schenk som själv precis bestämt sig för att också starta ett sparrismuseum. Finns det risk för projektisering av hela upplevelseindustrin?

      – Det är det som är faran. Vi måste fortsätta med de övergripande frågorna som vår handlingsplan tar upp. På vissa orter anses de kreativa näringarna som något flummigt, sade värden Region Skånes näringslivschef Hans Henecke, tillika granne till Karins sparrisfält. Även projektet Generator är slut nu. Hur man inom regionen ska gå vidare med upplevelseindustrin är oklart.

2009-11-26

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Se och hör debatterna som handlar om utvecklingen av kreativa näringar på Generators hemsida.

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007