Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Titanix

Titanix, The Playtones och Blender går vidare till lördagens final. 26 band har då gjort upp om titeln ”Sveriges bästa dansband 2009”. FOTO: MADELEINE KURTSDOTTER/SVT

Musikerförbundet om artisterna i dansbandskampen:

”Dom blir helt enkelt livegna”

DEBATT. På lördagarna ser över en miljon svenskar Dansbandskampen på tv. Programmet har blivit SVT:s tredje mest sedda program och efter de nio avsnitten har dansbandsvänner kunnat dansa vidare i den efterföljande liveturnén. Det var inte så länge sedan som dansbanden gick samman i ett flera år långt upprop mot den dåliga representationen av musikgenren i medier. Idag handlar kritiken om något helt annat.

      – Varför medverkar Sveriges Television till att de medverkande dansbanden tvingas jobba under slavliknande förhållanden, skriver Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet, i ett debattinlägg. Han förbereder nu en stämning mot SVT för avtalsbrott för att förbättra villkoren för de fem dansbanden som deltar varje lördag på evenemanget i Strängnäs. Enligt Granvik får varje band 1 500 kronor för att medverka under och efter programmet.

      – Resa och logi får de betala själva. De tvingas överlåta en hel del av rättigheterna till produktionsbolaget Baluba. Banden ska enligt avtalet själva bekosta en skivinspelning till Baluba för en royalty på 8 procent, det vill säga en tredjedel av normala 25 procent, fortsätter Jan Granvik.

      eventnews har sökt en kommentar från SVT:s vd Eva Hamilton och Balubas programledare Peter Settman, men inga ges med hänvisning till att SVT är inne i en formell process med Musikerförbundet.

      – Vi hade lokala förhandlingar för ett tag sedan och vi vet ännu inte var de landar. Men vi kommenterar alltså inte detta i media, säger Madeleine Kurtsdotter som arbetar med att marknadsföra Dansbandskampen på SVT.

 

Munkavle och slavkontrakt

Enligt Musikerförbundet väntar en liveturné efter tv-programmen.

      – För en ersättning på några tusenlappar per spelning och de får inte göra egna spelningar inom 20 mil från de orter där turnén drar fram, hävdar Jan Granvik och tillägger att dansbanden också måste göra reklam för Balubas event och utan ersättning ställa upp på skivsigneringar med tillhörande framträdanden.

      – De får inte uttala sig för medierna. Dom blir helt enkelt livegna. Det är ett slavkontrakt som på punkt efter punkt bryter mot det kollektivavtal som gäller.

      Kollektivavtalet säger att artister ska få 3 500 kronor i minimiersättning per person, alltså långt mer än de 750 kronor som ett band på fem personer får ut från Dansbandskampen. Utöver det tvisten om resor och logi.

 

De medverkande banden får naturligtvis mycket uppmärksamheten i tv. Räcker inte det?

      – Men det ersätter inte avtalsenliga löner och ersättningar. Peter Settman själv får också värdefull reklam när han medverkar som programledare – vem tror att han gör det gratis?

Settmans egen lön och produktionsbolaget Balubas intäkter retar Musikerförbundet.

      – Det sticker i ögonen att han inte unnar de som är med och skapar dessa värden ens avtalsenliga ersättningar, avslutar Jan Granvik.

2009-12-14

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007