Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Minskad ensamhet sedan 1985

FORSKNING. Svenskarna känner sig lite mindre ensamma än för 25 år sedan. Men unga människor med ett stort socialt nätverk känner sig mer ensamma än äldre människor med ett mindre nätverk. Det hävdar Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet, som har studerat hur det stod till med den svenska ensamheten 1985 och 2008. Det finns inga stora skillnader hur ensamma människor känner sig.

      – Både då och nu är det bara en liten minoritet på ett par procent som inte har någon umgängeskrets alls, säger Lars Tornstam.

 

I motsats till vad många tror hjälper inte alltid ett stort socialt umgänge mot ensamhetskänslor. Resultaten från 2008 visar att ensamheten är mer utbredd bland unga med många kontakter än bland äldre med ett glest nätverk.

      År 1985 kände knappt hälften av den vuxna befolkningen i åldrarna 25-79 år ofta eller ibland ensamhet. År 2008 sjönk andelen till 42 procent. Oftast och starkast ensamhet känner då som nu de yngre. Bland de som år 1985 var 25-44 år trodde sig 17 procent vara mer ensamma än andra i samma ålder. Bland 2008 års 25-44-åringar var det 29 procent, som trodde samma sak. Det är också fler unga nu än då som känner att de alltid har varit ensamma.

 

Kvinnor kände aningen mer ensamhet 1985 jämfört med männen, vilket också gäller kvinnorna som svarat 2008. Det finns tre aspekter när man talar om ensamhet. Dels hur starkt och hur ofta man känner sig ensam. Den som är ung, ensamboende, har dålig hälsa, liten umgängeskrets och har problem med att få vänner under uppväxten löper större risk. Den andra aspekten är en inre, personlighetsmässig ensamhet, där man alltid känt sig ensam. Den hänger ihop med otrygghet och kontaktsvårigheter under barndomen. Men det finns också en positiv, självvald ensamhet, som mer än hälften av alla i åldrarna 20 till 90 år säger sig behöva.

      – Den är särskilt vanlig mitt i livet, bland 40- till 49-åringar. Nästan 70 procent av dessa anger att de själva söker ensamheten för att de mår bra av den, avslutar Tornstam.

 

För att känna sig mindre ensam brukade 80-talskvinnorna ringa till någon, numera är det fler som gör som männen alltid har gjort - sätter på teven. Längst ned på listan över åtgärder som svenskarna tar till för att bota sin ensamhet med är ett biobesök.

2010-01-15

 

LILL ERIKSSON

 

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007