Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Dag Videke, ny organist i Landskrona.

FOTO: HJÖRDIS THELANDER

Ny organist satsar på barockt

MUSIK. Kyrkomusiken i Landskrona ljuder under ny ledning. Organisten Bengt Sydmark som bland annat har arrangerat stora klockspelsevenemang och kyrkomusikfestivaler i Landskrona har gått i pension efter 30 år i Sofia Albertina kyrka. Numera är det musikern och körledaren Dag Videke som blir församlingens nya organist. Han kommer också att leda kören och ge prov på egna bas- och barytonsolon. På lördagseftermiddagen arrangeras en barockkonsert som skulle få självaste Itzhak Skenström i extas, eftersom den framförs på tidstypiska instrument. Och Dag Videke fixar själv solokantaten, Symeons lovsång, som sjungs på tyska.

      – Det finns instrument från 1500-1600-talet, som fortfarande används i sådana här sammanhang. De tidstypiska instrumenten har en mjukare klang, de stäms också lite lägre än de moderna motsvarigheterna. Stycket är ganska krävande - speciellt för oboeisten, som har en framträdande roll, berättar Dag Videke. Främst är det tonsättaren Johann Sebastian Bach som står i fokus med musiken, anpassad för en bassångare och en barockensemble – men även Händel och Buxtehude hörs under konserten. Bach komponerade, ”Ich habe genug” i Leipzig, år 1727. Oboe, viola, två violiner, cello och cembalo ingår i stycket. Det är tisdagen, även kallad Kyndelsmässodagen, som uppmärksammas i helgen. Dagen avslutar juletiden och en del av musiken är därför en återkoppling till julen.

2010-02-01

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007