Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Det händer på Öresunds-regionens teaterscener

SCENKONST. Här följer en sammanställning av vad som spelas på en del sydsvenska och danska scener under våren. Tipsa om vi har glömt nåt!


”All we need is love” av Klas Abrahamsson, Ronny Danielsson och Roger Lybeck. Under de senaste åren har Ronny Danielsson drivit flera projekt där Malmöbor berättat historier ur sina liv. Utifrån sex av dessa människoöden har dramatikern Klas Abrahamsson skrivit pjäsen som kretsar kring homosexuella män och deras upplevelser av kärlek och sexualitet. Med Göran Dyrssen, Lindy Larsson, Kenneth Milldoff, Bashkim Neziraj, Magnus Schmitz och Mårten Svedberg. Premiär den 6 mars på Malmö stadsteater, Intiman.

 

”Bitterfittan”är en monolog som bygger på Maria Svelands bästsäljande roman. Det är en direkt, underhållande och plågsamt ärlig pjäs om kvinna, man, barn och jobb till tonerna av bland annat Nina Simone. Det handlar om Sara som åker ensam till Teneriffa i en vecka för att ta en paus från mammaroll och äktenskap, en paus som innebär en total rannsakning av sitt förhållande till maken Johan. Varför är det så förtvivlat svårt att leva jämställt, även när man är två människor som önskar göra just det? Är det möjligt att bli mamma utan att behöva ge upp hela sig själv? 4 mars Lilla Teatern i Lund.


”Cinderella”. Performance­artisten Ann Liv Young från New York som tidigare gjort Snow White är tillbaka i Malmö med en ny sagoklassiker. Askungen heter nu Sherry och tar den här gången hjälp av sig själv. Spelas den 24 mars, på Inkonst i Malmö.

 

”En stjärt på himlen” - Cecilia Frodes personliga perspektiv, filosofi och betraktelser tillsammans med en trio av piano, kontrabas och flöjt turnerar med Riksteatern. Hon har precis framträtt i Lund och ska nu vidare till bland annat Halmstad, Kristianstad och Kalmar i mars.


”Ibsendekonstruktion 1: Gengångare” är en undersökning av situationen som identitetsskapare och hur vi använder oss av sociala masker i mötet med den andre. Ibsens pjäs har dekonstruerats så att maktens och medberoendets språk blottlagts. Text av Jörgen Dahlqvist, regi av Linda Ritzén. Premiär den 12 februari på Teatr Weimar i Malmö, spelas fram till 7 mars.


”Karmelitsystrarna” av Francis Poulenc. En dramatisk historia som utspelar sig i 1700-talets Frankrike. Unga Blanche kan inte förlika sig med tillvaron som adelsdam. Hennes starka tro gör att hon söker sig till nunneklostret för att bli novis hos Karmelitsystrarna, den strängaste av alla klosterordnar, för att leva ett liv i stillhet och bön. Men revolutionen påverkar hennes öde. Premiär den 27 februari på Malmö­operan.

 

”Macbeth” spelas på Østre Gasværk Teater i Köpenhamn mellan den 20 mars och 1 maj. Shakespeares klassiker är ett av världens största dramor - om hämnd, lidelse, makt och begär. Ett kungadrama om en man som manipuleras av sin drottning och som drar hela landet med sig i sitt förfall.


”Måsen”. Skådespelaren Anna Pettersson regisserar Tjechovs klassiker om konsten, kärleken och livet. En kärlekskarusell full av ungdomliga framtidsdrömmar, brustna hjärtan och konstnärlig lidelse. Premiär den 26 mars på Malmö stadsteater, Hipp.

 

”Nattgäster” är sprungen ur projektet Vi döva berättar: ett samarbetsprojekt mellan Riksteaterns Tyst Teater i Sverige och Teater Manu i Norge. Pjäsen ges på norskt och svenskt teckenspråk och talad norska och svenska, och dialogen är tydlig för såväl döva som hörande. Pjäsen bygger på omkring 500 insamlade livsberättelser från döva i Sverige och Norge som sedan har infogats i en nyskriven ramhistoria av dramatikern Anders Duus. Spelas bl a i Lund (31/3), Köpenhamn (10/4) och Kristianstad (12/4).

 

”Nära livet”. På förlossningskliniken finns Cecilia som just fått missfall, Hjördis som försökt göra en olaglig abort och höggravida Stina som bara längtar efter sitt barn. Liv och död står sida vid sida med ensamhet och gemenskap i Ulla Isakssons historia. Den blev film av Ingmar Bergman 1958 och nu teater i regi av Jenny Andreasson. Turnerar med Riksteatern i Ystad (7/4), Kristianstad (8/4), Halmstad (11/4), Lund (12/4), Falkenberg (15/4).

 

”Onkel Vanja” får premiär på Lillan, Helsingborgs stadsteater den 12 mars. Sonja är kär i Astrov som är kär i Jelena som är gift med Sonjas pappa Serebrjakov som tidigare var gift med Vanjas nu döda syster. Sonjas mamma alltså. Vanja är för övrigt också kär i Jelena, som inte vet vem hon ska vara kär i. I pjäsen ställs människans eviga sökande efter lycka och mening i kontrast till en sammanfallande värld där man inte vet hur morgondagen kommer att se ut. Tjechovs mästerliga text är en becksvart komedi här regissserad av Anna Novovic. Medverkande: Bo G Andersson, Petra Hultberg, Cecilia Borssén, Rut Hoffsten, Dan Kandell, Jörgen Düberg, Michalis Koutsogiannakis, Inga Ålenius och Alaá Rashid.


”Rampfeber” handlar om pjäsen som blir en katastrof. Det är nypremiär samma kväll och regissören balanserar på sammanbrottets rand, samtidigt som delar av ensemblen slöar och slappar i tron att det bara är ett genrep. Michael Frayns prisbelönta Rampfeber sägs vara en av tidernas roligaste pjäser och har spelats för fulla hus i Londons West End. Regisseras av Adde Malmberg. Premiär på Hipp i Malmö 26 februari.

 

”The Producers” har premiär på Luftkastellet Slagthuset i Malmö den 12 mars och spelas fram till maj. Uppsättningen baseras på Mel Brooks komedi The Producers - Det våras för Hitler, med f d Broadwaykungen Max Bialystock (Claes Malmberg) som genom sin revisor Leo Bloom (Kim Sulocki) inser att en riktig flopp kan vara mer lönsam än en succé. Paret gör allt för att hitta världens sämsta manus, den mest usle regissören och de mest inkompetenta skådisarna, bla svenska Ulla. I övriga roller: Magnus Härenstam, Claes Månsson, Sofie Lindberg mfl.

 

”The sleepers”. Dansgruppen Iraqui Bodies gestaltar situationen i Irak med dess grymhet och absurditet. Performance influerad av både butodans och Rodins skulpturer samt teatermannen Antine Artaud. Spelas den 8 april på Inkonst, Malmö.


”Två klassiker och en kändis” är en absurd och komisk berättelse av Mikael Olsson, som turnerar med Regionteatern. Den handlar om en klassisk pjäs som kraschlandar och om en entusiastisk men temperamentsfull ensemble där ingen drar jämt. För regin står Gustav Deinoff, medverkande är Måns Nathanaelson, Maria Selbing, Sandra Mamquist och Olof Bergström. Spelas i Tomelilla (9/3) och Kristianstad (17/3).


”Wear it like a crown”. Sista delen i Cirkus Cirkörs trilogi om kroppen - en föreställning om att bära sina rädslor och misslyckanden med stolthet. Regissören Tilde Björfors lär publiken mer om höger hjärnhalva med hjälp av luftakrobatik, parakrobatik, knivkastning, jonglering, dramatik, illusioner och komik. Musik av Rebekka Karijord. Premiär den 9 april på Landskrona teater, spelas fram till 13/4 och turnerar sedan vidare till Lunds stadsteater 15-17/4.


Danska premiärer

”Mary Poppins” - musikalen spelas på Det Ny Teater i Köpenhamn fram till den 16 maj. Den bygger på P.L. Travers' berättelse och Disneyfilmen med samma namn.


25/2
Gladsaxe Ny Teater, norr om Köpenhamn har premiär på ”Primadonnanykker” med Anne Marie Helger och Vigga Bro.

 

27/2
Nørrebro Teater i Köpenhamn spelar ”Linda P på Bjerget” med Linda P och Ulf Pilgaard.
Samma dag är det premiär för det politiska dramat "Moskva" på Betty Nansen Teatret. Hanne-Vibeke Holst har skrivit manus.

 

11/3 ”Tre Lede Stjerner” har premiär på Bellevueteatret i Klampenborg och beskrivs som "et show i fuld figur" - av och med Nicolaj Kopernikus och Anders W. Berthelsen samt Troels Lyby. De ska avslöja teaterns magi, hudflå sig själva och branschen, med ett leende och kärlek. magi, hudfletter sig selv og branchen – med smil og kærlige livtag.

 

7/4
Premiär på en av Tysklands största teatersuccéer - Anton Tjekhovs "Mågen" på den stora scenen i Skuespilhuset, Köpenhamn.

 

16/4
Teaterkonsert om Grethe och Jørgen Ingmann, "Et solstrejf i en vandpyt", i Glassalen, Tivoli.
 
26/4 
Gladsaxe Ny Teater har premiär på ”Tilbagetog til Moskva” med bland andra Kurt Ravn och Birthe Neumann.
 
30/4
Det Kongelige Teater i Köpenhamn visar musikalklassikeren "My Fair Lady". Samma dag har CafeTeatret premiär på ”Produkt”, som är en satir om nöjesbranschens förkärlek till katastrofer.

 

7/5 
Farsen ”Velkommen i klubben” har premiär på Gladsaxe Ny Teater.

 

9/5
”Waiting in Nowhere”, har urpremiär på den Lille Scene i Skuespilhuset. En ny kammaropera om danska asylsökande.

22/5
”De tre musketerer” blir danska Det Kongelige Teaters största utomhusproduktion, där Alexandre Dumas klassiker tolkas av drygt 200 skådespelare, sångare, ryttare och stuntmän i Dyrehavens Ulvedalene. Spelas 22 maj till 4 juli.

 

Företagarsaga på Hipp
Sen till hösten väntar fler överraskningar. Den 25 september får bland annat en musikalteaterföreställning om Ingvar Kamprad Sverigepremiär på Hipp i Malmö. Lundadramatikern Klas Abrahamsson och kompositören Erik Gedeon skrev musikteaterföreställningen ”Das Wunder von Schweden – eine musikalische Möbelsaga”, om Ikeas grundare, som ett beställningsverk från Deutsches Schauspielhaus i Hamburg. Där har uppsättningen spelats sedan september förra året, skriver Sydsvenskan.

Efter den är det dags för musikalen "Mamma Mia" som har premiär i Koncertsalen på Tivoli den 15 oktober. Men innan dess blir det storslagen och blöt föreställning på Malmöoperan med dans, musik, glädje och humor i Oscarsteaterns version av Singin’ In the Rain med bland andra Rennie Mirro och Karl Dyall i rollerna. Den tog hem nio guldmaskpriser och slog därmed rekordhållaren Chess med tre priser. Premiär på Malmö opera 21 augusti.

2010-02-24

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007