Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Argentinska skelett på turné

HISTORIA. De minsta, första och största dinosaurerna i världen har hittats i Argentina. Nu tar GrupoCultural och universitet i Comahue, Patagonien en utställning full med dinoskelett till Köpenhamn. Detta knappt ett år efter att BBC:s arenaföreställning Walking with dinosaurs besökt staden. Den här turnerar också världen runt och har hittills visats för drygt en miljon människor. Tanken är att publiken ska få uppleva naturen som fanns i Patagonien för 100 miljoner år sedan, i skogen och vid floder där dinosaurerna levde.

 

Forskningen på området tog fart rejält i Argentina när ett forskarlag för tre år sedan hittade det mest kompletta dinosaurieskelettet som någonsin hittats - Futalognkosaurus, som man fortfarande undersöker. Det och ytterligare fynd av 1 000 växt- och djurarter arter från den tiden har gjort Patagonien till en guldgruva för forskningen. I Köpenhamn simuleras simmande, flygande och kläckning av de argentinska varelserna. De hade helt andra egenskaper än de nordamerikanska släktingarna, menar experterna. Utställningen består av drygt tjugo rekonstruerade skelett från området och naturtrogna dinosauriekopior. I en interaktiv del ska barn kunna lära sig mer om djuren och hur de orienterade sig i naturen. Man får också se släktbanden mellan dinosaurierna och helt andra djurarter.

 

Med i lasten från Sydamerika finns den största köttätande dinosaurien, Giganotosaurus, som var 14 meter lång och vägde 8 ton. Jämfört med sin nordligare släkting Tyrannosaurus Rex skiljer sig den sydamerikanska varianten när det gäller anatomi och motorik. En annan gigantisk figur är den växtätande Rebbachisaurus. Den anses med sina 10 ton och 17 meter i längd vara den största som gått på vår jord. Men den åt inte bara grönt, den svalde också småsten som man tror användes för att fördela maten i magen. Den allra minsta dinosaurien i sällskapet var kaxigast. Den aggressiva Gasparinisaurus, är inte större än en hund. I utsällningen visas också hur de äldsta dinosaurierna såg ut. Fossiler efter Eoraptor och Herreraurasaurus, kan spåras 240 miljoner år tillbaka. ”De argentinska dinosaurerna” visas första gången på Tivoli i Köpenhamn den 15 april. Utställningen byggs inne på H.C. Andersen slottet och pågår fram till den 1 mars 2011.

2010-03-10

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007