Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Förslag om bättre djurskydd vid tävlingar

FOTO: STEFAN GRASSO

 

DJURSKYDD. Djurskyddet kan förstärkas på flera olika sätt, menar Jordbruksverket som i dagarna lämnar ett förslag till regeringen gällande kontroll vid tävlingar med djur. Det kan komma att beröra alla evenemang med till exempel hästar, hundar och renar som tävlar, eller vallning av kor och får. Ett nytt system där bland annat kontroll av träning och tävling kopplas samman och obligatorisk egenkontroll föreslås införas för de tävlingsarrangörer som i dag saknar krav på veterinärens närvaro. Tävlingsarrangörer som väljer att använda egenkontrollprogram kan i dessa ställa högre krav än den miniminivå som djurskyddslagstiftningen anger. Om inte det nya systemet för kontroll av djurskydd utnyttjas innebär det att ett system med statligt anställda ban- och tävlingsveterinärer kvarstår.

Verket tror att dessa veterinärer kommer att behövas under en övergångsperiod medan ett nytt system byggs upp eller som en lösning för de tävlingsarrangörer som inte väljer att ansluta sig till det nya systemet. Utöver det föreslagna nya systemet och de statliga ban- och tävlingsveterinärerna finns länsstyrelserna som kontrollmyndighet för att utföra den offentliga djurskyddskontrollen vid träning och tävling.

     

Vid travtävlingar och andra typer av tävlingar där de tävlande djuren besiktigas av veterinär före start föreslår Jordbruksverket en förstärkning av djurskyddet. Verket vill att djuren ska besiktigas såväl utan utrustning som i rörelse - för att förhindra att djur som inte är i tävlingsmässigt skick ska delta. Besiktning under rörelse kan ske antingen vid hand vid till exempel ryttartävlingar, eller med utrustning vid travtävlingar.

 

I mars kom två domar som rör dopning av travhästar. Den ena gällde en segrande häst på Jägersro förra året, där urinprovet visade att hästen hade fått flunixin, som är en smärtstillande substans med inflammationshämmande och febernedsättande egenskaper. Men STC:s ansvarsnämnd fann att omständigheterna gjorde det oskäligt att utdöma påföljd.

      – Det tas cirka 4 000 prov varje år inom trav och galopp. Det är fler än inom hela humanidrotten. Från och med i år kommer även ett stort antal hårprover tas för att med en ny metod kontrollera anabola steroider, säger Mats Fransson, informationschef vid Svenska Travsportens Centralförbund och Svensk Galopp. Som mest sedan 1983, kom 2004 22 domar inom travsporten, hälften så många dömdes 2006 och förra året delgavs två domar.

2010-04-07

 

LILL ERIKSSON

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007