Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mandelblom

De skånska mandelträden står i blom i början av maj. FOTO: LILL ERIKSSON

Den blomstertid nu kommer

 

GRÖNT. Nu börjar planeringen för trädgårdsevenemangen i Sydsverige på allvar. Nyligen deltog Skåne för första gången på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm, där årets olika gröna evenemang presenterades. Mycket uppmärksamhet fick Sofiero som nyligen utsågs till Europas vackraste park 2010. Parken har nu öppnat för säsongen och satsar i år på den kungliga bröllopsyran. I sommarens stora utställning visas kungliga kärleksyttringar under seklernas gång - ”Acts of Love ” öppnar den 5 juni.

      Ett helt annat trädgårdsevenemang går av stapeln i mitten av maj och då måste äppelträden stå i blom under två dagar. Då körs nämligen ett äppelblomssafari av en traktor i Kivik, med Anders Thuresson på Svabesholms Kungsgård bakom ratten och fruktodlare Lena Olsson som guide. I sommar finns en rad evenemang för alla med intresse för natur och trädgård. Några av årets trädgårdsevenemang har vi listat här, fler finns i trädgårdskalendariet på Region Skånes hemsida.

 

17/5 Alnarpsdagen, Åkarp Varje år, i slutet av maj, anordnas Alnarpsdagen. SLU har öppet hus för att visa vad som sker på universitetet och även visa upp Alnarpsparken genom guidningar. Museerna är öppna och studenterna berättar om sina olika projekt. Rehabiliteringsträdgården och Alnarpsbiblioteket är öppna för besökare. Det blir guidade visningar av parken, växtdoktorn, trädvård, visning av bibliotek och lantbruksmuseum och trädgårdstips. www.slu.se

 

29-30/5 Trädgårdsyra på Svaneholms slott, Skurup Ett skånskt vårligt trädgårdsevenemang med idéer, utställare, plantor, installationer och olika produkter. Intill slottsparken finns även Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening.

 

29-30/5 Rhododendrondagar på Sofiero slott Tiotusen rhododendron får park och raviner att explodera i färger. Dagarna bjuder på guidade vandringar bland blommorna och du kan passa på att lära dig mer om dessa växter av experterna.

 

4-6/6 Trädgårdsrundan i Nordvästra Skåne 2010 Besök både privata trädgårdar och kolonilotter runt om i Skåne Nordväst. De stora parkerna deltar och många trädgårdsföretag arrangerar speciella aktiviteter. www.tradgarsrundan.nu

 

2-8/7 Österlens rosfest i Simrishamn Rosen firas i ett stort antal evenemang - rosvandringar, rosbedömining, rosbabbleri, rosallsång, doftprovning med mera. Kända österleningar talar om sina roserfarenheter. Öppna rosträdgårdar. www.osterlenrosor.se

 

3-4/7 Rosfest på Fredriksdal i Helsingborg Rosen står i fokus under två dagar fyllda av färg, form, doft och upplevelser. I Fredriksdals rosarium blommar tusentals rosor och experterna är på plats för att dela med sig av sin roskunskap. Vandra runt och njut och delta i aktiviteterna.

 

4/7 Rosornas dag på Hovdala slott i Hässleholm Rosornas Antikrunda med Lars-Åke Gustavsson. Har du en äldre ros med känd historia före 1950, ta med minst en gren med blommor, blad och taggar så kan du få hjälp att sortbestämma den. Även en rosmarknad. www.pom.info

 

20-22/8 Landskrona Trädgårdsgille För sjunde året i rad blir det trädgårdsgille med trädgårdsflottar, marknad, musik, skördegille och gröna samtal. Gillets stolthet är de flytande trädgårdarna i vallgraven kring Citadellet. Picknickkonserter, guidade vandringar och verkstäder för stora och små med trädgårdstema.

 

21/8 Mat i Kvadrat på Fredriksdal Museer och Trädgårdar, Helsingborg En dag fylld av matkultur i alla former under ledning av matresenären Bo Hagström. Visning av köksträdgård, odling och välsmakande recept.

 

27-29/8 Den stora trädgårdsfesten på Sofiero slott, Helsingborg De senaste trädgårdsidéerna, inspiration och tips från experterna. Årets tema är bröllop och det kommer att skönjas i allt från rabattävling till idéträdgårdar.

2010-04-27

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007