Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

My Fair Lady

Cecilie Stenspil och Søren Pilmark spelar huvudrollerna i My Fair Lady.

FOTO: MIKLOS SZABO

My Fair Lady

Premiär för musikalernas musikal i Köpenhamn

 

MUSIKAL. För första gången någonsin sätter Det Kongelige Teater, trots en hektisk debatt, upp Lerner och Loewes musikalklassiker My Fair Lady. Det är inte sådant som nationalscenen ska producera har en del ansett eftersom den får bidrag. Även om Det Kongelige har tappat publik och behöver något som drar menar andra teatrar att nationalscenen nu stjäl en publikdragande musikal som de borde få sätta upp, men på Valborgsmässoafton vankas premiär för dess skådespelare och sångare på den gamla scenen.

 

Ända sedan urpremiären 1956 på Mark Hellinger Theatre i New York har musikalen varit en av de flitigast uppförda. Rex Harrison och Julie Andrews gjorde rollerna som Professor Higgins och Eliza på Broadway och sedan gjorde Audrey Hepburn den Oscarbelönade filmversionen 1964. My Fair Lady har satts upp i Danmark förut, första gången på danska var 1960. Det var med ”Ester” 1989, som ”Kungliga” senast själv producerade en musikal. Kasper Holten, som för drygt 10 år sedan satte upp ”Trold kan tæmmes” på Gladsaxe Teater är tillbaka som regissör och de många stora dansnummerna koreograferas av Signe Fabricius. Från tv-serien ”Livvagterne” kommer Cecilie Stenspil som gör sin debut på teatern i en av de största kvinnliga huvudrollerna man kan sukta efter - Eliza. Men teaterscenen är ingen ny miljö för henne, i fjol fick hon fin kritik för sin insats som Bess i Odense Teaters uppsättning av Breaking the Waves.

 

Professor Higgins spelas av Søren Pilmark, som tidigare har gjort titelrollen i Richard III på samma teater. Men det är 10 år sedan han stod på en Köpenhamnsk scen. Danskarna har fler kända ansikten i sin nya musikal - Zlatko Buric har precis haft sin Hollywood-debut som rysk skurk i filmen 2012 - nu ska han spela Elizas far, Alfred Doolittle.       För den som fått en fullständig black out i sin musikalhistoria och undrar över handlingen kan eventnews friska upp minnet. My Fair Lady handlar om blomsterflickan Eliza, som utbildas i att föra sig i de finare kretserna. Den styvnackade och nostalgiske professor Higgins tar med henne på en uppfostringsresa i den klassiska skolan. Längs vägen blir de båda klokare, vem de är och vad de söker i sina liv. My Fair Lady spelas fram till 5 juni.

2010-04-30

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 

FAKTA – My Fair Lady:

     

      • Broadwayuppsättningen nominerades

      till 10 Tony Awards 1957, varav man fick       6 – bland annat priset för Bästa musikal.

      • Blev 1961 den längst spelade musikalen         på Broadway med 3 miljoner sålda

      biljetter och omsatte då 40 miljoner

      dollar.

      • Filmen hade premiär 1964 och

      regisserades av George Cukor. I

      huvudrollerna spelade Rex Harrison och

      Audrey Hepburn. Filmen nominerades till       11 Oscars, fick 7, däribland priset för

      Bästa film.

 

 

Cecilie Stenspil spelar Eliza

Eliza, spelad av Cecilie Stenspil från tv-

serien Livvakterna. Hon och Marie

Dalsgaard alternerar i rollen.

FOTO: MIKLOS SZABO

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007