Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Vindkraft till havs

Havets dag är en del av Havsresan och en familjedag då man kan träffa forskare, organisationer och föreningar som kan havet.  Man får också prova att segla, paddla kanot, snorkla, utföra miljöundersökningar och köra undervattensrobotar.

FOTO: TEKNISK GEOLOGI, LTH

Experterna lär ut om havet

NATUR. Just nu pågår hållbarhetsevenemanget Vetenskapsyran i Helsingborg, i nästa veckan börjar ännu ett flera dagar långt miljöevenemang, men då på tema hav. Båtutflykter till Öresundsbron och Lillgrunds vindkraftspark, skräpletartävling i hamnen och mycket annat väntar den om är intresserad av hav och vattenliv.

 

Havsresan

FOTO: TEKNISK GEOLOGI, LTH

Det är ett 50-tal aktörer, myndigheter, företag och ideella organisationer, med Lunds universitet, Malmö Muséer och Sea-u Vattenverkstad i spetsen, som mellan den 10-21 maj arrangerar det återkommande evenemanget Havsresan för att bland annat låta allmänheten lära sig mer om havets resurser.
      – Det är lätt att glömma bort havets värde av den enkla anledningen att man normalt inte kan se under havsytan. Med havsresan vill vi visa hur viktigt det är att förvalta resurserna på rätt sätt, säger Peter Jonsson, forskare i Teknisk geologi vid Lunds Tekniska högskola som tillsammans med kollegan Kjell Andersson är en av initiativtagarna.

 

Konstgjorda rev
Resan startade 1990 – i år är programmet mer omfattande än tidigare. Enligt Andersson kan byggnader i havet fungera som konstgjorda rev där djur och växter kan trivas. På en båtutflykt på Öresund upptäcker man med hjälp av undervattenskamera och olika experter havsfaunan och ser hur Öresundsbrons pelare fungerar som konstgjort rev.

I år är det Malmöregionens tur att ta del av Havsresan, efter att 2005 gått till nordvästra Skåne och förra året stannat till vid Simrishamn.

 

Om fisket och undervattenturism

Ett seminarium om fisket i Öresund, där forskarna förklarar varför det finns mer torsk i sundet än i andra vatten och hur beståndet kan bevaras i framtiden hålls för allmänheten. Och ett annat föredrag tar upp undervattensturism, eftersom det i havet utanför Skåne finns ett rikt kulturarv. Där ligger både nutida fynd som kan bli kulturarv och medeltida skeppsvrak, boplatser från stenåldern och flera tusen år gamla fiskeredskap. Men platserna riskerar att plundras av oseriösa dykare istället för att bli en upplevelse för alla.

      Under Havsresan berättas det också om hur Öresund som är ett av världen mest trafikerade farvatten med 75 000 passerande fartyg årligen, övervakas för att hantera alla situationer som uppstår. Flera dykklubbar utforskar de här dagarna tillsammans med experter inom marinarkeologi, historia, marinbiologi, geologi och mätteknik kulturarvet utanför Vikhög, Barsebäckshamn och i Lödde å. Alla med giltigt dykcertifikat och minsta ambition att hitta något alls på havsbotten kan delta i en skräpletartäv6ling. Fynden visas för allmänheten sista dagen.

2010-05-07

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Hela programmet finns på Havsresan hemsida.

 

 

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007