Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Grave Digger TMN Turtle

Grymma monsterbilar på turné

 

MOTOR. Gravgrävaren, Nitro Cirkus och Monster Mutt är några av namnen på monsterbilarna som kommer till Skandinavien för att tävla de närmsta dagarna. De minst sagt svulstiga maskinerna kör dels på Parken i Köpenhamn i helgen och sedan på Ullevi i Göteborg nästa helg igen. Det är första gången monsterbilarna kommer till Parken och dit förväntas drygt 65 000 Öresundsbor under lördagen och söndagen. Det här handlar inte om de fyrhjulsdrivna bilar med överdimensionerade hjul som ibland syns på hamnfester och skolans grusplan. Utan om monstertruck-världens Formel 1, där det enda som gäller är snabbhet, kraft och styrka. Med 2 500 hästkrafter och en 16 liters metanoldriven motor krossar de det mesta i sin närhet.

 

Men förra året gick det för långt vid ett evenemang i Washington. En sexårig pojke dödades av en del från en bils säkerhetsanordning som kom flygandes genom luften och träffade honom i huvudet. Ytterligare en ur publiken skadades. Flera incidenter med dödlig utgång har inträffat under de 35 åren som evenemangen har pågått. Men Monster Jam är ett stort fenomen i USA, som hela familjer följer helg efter helg. De mest hängivna fansen fixar biljett med tillträde till den exklusiva sammankomsten innan showen startar för att träffa sina favoritförare öga mot öga. Arrangören uppger att evenemanget sålt runt 5,5 miljoner biljetter förra året.

 

Redan i mars började dansk tv visa de första av 13 Monster Jam-program som uppvärmning inför liveshowen. Bakom står Feld Entertainment Inc. som är en av världens största underhållningsarrangörer och producent till bland annat Disney On Ice och cirkusen Ringling Bros and Barnum & Bailey. I USA tävlar monstertrucks under säsongen mellan januari och mars och avslutas med final i Las Vegas. Det är inte ovanligt med tio evenemang på olika orter samma helg, de små arenorna tar 4-8 bilar, medan 10-16 bilar tävlar i de stora. Det är Monster Jam Europe som brukar turnera här under sommaren och hösten, men det finns också sommar-heat som körs hemma i USA. En del monsterbilar ägs av Feld själv, till exempel Grave Digger och Batman, därför kritiseras dem ibland för att favoriseras i tävlingarna som också körs av utomstående och privatägda bilar.

 

För att skapa banan i danska Parken har man kört in drygt 300 vagnslaster med jord, som förvandlar arenan till en bana med stora hinder där monsterbilarna ska flyga över uppradade fordon och gamla husvagnar. I november återvänder monsterbilarna till Globen i Stockholm med tävlingen Freestyle Mania då även skickliga förare på superbikes, BMX, motorcross och fyrhjulingar visar sina stunts och tricks.      

2010-05-18

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007