Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Unga musiker fick blodad tand i Sydafrika

Zimba Marimba

Zimba Marimba hörs och syns på flera platser i Sydsverige i sommar. FOTO: LENNART PEHRLAMN

 

 

FOTO: LENNART PEHRLAMN

 

 

Skånska ungdomar fick lära sig marimbaspel på plats i Sydafrika tidigare i år. FOTO: KJELL PETERSON

 

 

FOTO: KJELL PETERSON

KULTURUTBYTE. Man behöver inte åka så långt för att uppleva sydafrikansk musik och dans i sommar. Trots att eleverna på musikskolan i Staffanstorp har sommarlov tystnar inte rytmerna från slagverksinstrumentet marimba och hoshos, en slags maracas.

      – Banden spelar på eget initiativ utan oss lärare under sommaren, berättar musikläraren Anna Forsvall Lundmark. Den medryckande musiken sprider sig nu över hela Sydsverige tack vare de skånska ungdomarnas stora intresse. Istället för dragspel och knätofsdans på midsommardagen ska det spelas afrikansk musik till den svenska midsommarbuffén med matjessill och nypotatis i Teckomatorp. Allt serveras allmänheten när Kronprinsessparets bröllopsgåva – en soffa i järn skapad av Henrik Herrström – invigs under ett andra evenemang i projektet Kulturzon på gamla BT Kemis industriområde.

 

Det var för elva år sedan som lärarkollegorna Anna Forsvall Lundmark och Peta Axelsson introducerade den afrikanska musiken på musikskolan i Staffanstorp. De åtta ungdomarna i skånska bandet Kazambo har varit med länge, en del av dem sedan musiken kom till skolan. Gruppen som först hette Kazaw var öppen för samarbete på regional nivå och slog sig samman med en marimba- och djembegrupp från Åstorp. Det blev också ett internationellt samarbete med musiker och dansare i Afrika.

      Tidigare i vintras åkte tre av musiklärarna tillsammans med skånska ungdomar som spelar i olika afrikanskinspirerade band till Kapstaden i Sydafrika. Där fick de hjälp att hitta den rätta känslan i rytmen och utveckla sin musik.

Vad är skillnaden att spela inför svensk publik jämfört med sydafrikansk?

      – Den svenska publiken har inte hört den typen av musik innan, de är inte lika glada och spontana. De afrikanska dansar och uttrycker sig mer. Det är roligare att spela för dem, säger Daniel Persson, ung marimbaspelare från Åstorp som var med på den spännande resan.

      Banden ingår i projektet African Music United, som förra året fick en miljon kronor från stiftelsen Framtidens kultur. Men för att kunna göra resor som den till Sydafrika måste ungdomarna också spela in pengar genom konserter och olika evenemang.

 

Deras nästa stora konsert blir på Malmös sommarscen i Pildammsparken i början av augusti i unga percussionkollektivet Zimba Marimbas regi. Där blir det afrikansk dans, trummor, marimba och afrikanska gästartister.

      – Då kommer ett marimbaband som består av åtta ungdomar från Kapstaden och två dansare som urspungligen kommer från Zimbabwe, berättar Peta Axelsson som själv är född och uppvuxen i Zimbabwe. Även två sydafrikanska musiker, marimbaspelarna Ross Johnsson och Zama Qambi, reser till Skåne för att lära de unga skåningarna mer om sin musikkultur.

 

Veckan därpå åker alla ungdomarna och artisterna på ett flera dagar långt läger i Varberg. Där ska 120 unga musiker och vuxna från Sverige, Island, Norge, USA och Sydafrika spela syd- och västafrikansk musik tillsammans på interna konserter hela veckan och på en större för allmänheten.

      – Vi ska inte ha någon stor sittande publik utan spelar ute, det går lättare att dansa då, säger Anna Forsvall Lundmark som har bokat Rosenfredsskolan ifall vädret tvingar musikerna inomhus. Efter det väntar kulturnätter, en konsert med St. Staffans manskör och andra spännande kulturmöten.

2010-06-22

 

LILL ERIKSSON


 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007