Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Österlens yxkastare i Danmark på nordiskt mästerskap. Klubbens Johnny Hansson tog silvermedalj 2005.

Precision med yxa och såg

 

Lek med farliga verktyg som motorsåg och yxa har alltid avråtts. Men det finns skåningar som använder tillhyggena i ett allvarsamt nöje.

 

SKOGSSPORT. Varför nöja sig med pilkastning när man kan pricka tavlan med en yxa? Så verkar utövarna i helgens nordiska mästerskap resonera när det gäller deras stora sommaraktivitet. De bästa yxkastarna i Norden koras i Brösarp de två sista julidagarna liksom duktiga mästare i sågning. Finns det några duktiga yxkastare i Sydsverige?

       – Ja, vi har ett par stycken i vår förening, men det är långt mellan tävlingstillfällena så de ligger inte så högt i ranking. Det gör också att tävlingsvanan uteblir, berättar Ingvar Grenander som tillsammans med hustrun Marianne är aktiv i föreningen Österlens Yxkastare. Precis som i alla andra sporter är det träning som ger färdighet.

       – Det gäller att ha styrkan i benen, ryggen och armarna. Och så måste man kunna sikta och sen är det koncentration som krävs för att kunna bli riktigt bra, fortsätter Ingvar Grenander. Klubbens bästa individuella resultat är en silvermedalj på NM i Danmark 2005 av Johnny Hans-son. Hur bra är de andra nordiska länderna?

       – Om man ser på resultaten från NM så ser man att Sverige har hittills varit ganska överlägsna och plockat hem cirka 70 procent av medaljerna.

 

På Österlen har yxkastarna ansökt om att få arrangera tävlingen och förbundsstyrelsen i Svenska Yxkastarförbundet tyckte att det var ett mycket bra förslag.

       – Man ville från förbundets sida att tävlingarna skall arrangeras på olika platser i landet och eftersom vi är den sydligaste klubben så tyckte man att det passade bra, säger Ingvar Grenander. Det är sex år sedan de höll i ett mästerskap, SM 2004, så nu är det dags att låta yxorna vina i luften igen.

       Yxkastningen kommer ursprungligen från Kanada, där detta var skogshuggarnas stora nöja efter dagens slit. Att yxan är tveeggad beror på att skogshuggarna använde den ena sidan att hugga ner träden och den andra med en annan slipning till att kvista träden. Men de kastyxor som används inom sporten idag är liksidiga och merparten tillverkas av Gränsfors Bruks i Hälsingland som har gjort yxor sedan 1902. Där och i Norrland är yxkastning vanligare än i Skåne och det var en norrlänning som startade evenemangen här, med Skånska mästerskap i Brösarp sommaren 1997. Deltagarna kom från hela landet och efter det bildades en klubb i S:t Olof, Raskarums Yxgäng, och en i Brösarp, Brösarps Yxkastare. För sex år sedan slogs klubbarna ihop och man bytte namn till Österlens Yxkastare. Idag har man ett 15-tal medlemmar. Hur hittar ni nya yxkastare?

       – Vi försöker att visa upp oss när det är evenemang här i Brösarp, som till exempel på Österlen lyser och Brösarpsdagarna. Och så tar vi emot mindre grupper, bland annat från företag, möhippor och svensexor, som vill prova på att kasta. På så vis sprids informationen och har vi tur så får vi några nya medlemmar.

 

I Sverige har yxkastningen funnits som sport sedan slutet av 1980-talet. Den dubbeleggade yxan ska väga minst 1134 gram och ha en skaftlängd på minst 610 millimeter. Kubben du ska träffa från cirka sex meters avstånd är en halvmeter i diameter, fäst en och en halv meter över marken. Nu räcker det inte att bara träffa målet, yxan måste sätta sig fast – med skaftet neråt och endast med den främre yxeggen i kubben. Den är målad som en piltavla med fem ringar om fem centimeter. Träffar man mittenringen har man säkrat fem poäng. Det finns flera olika tävlingsformer, uppdelade i herr-, dam-, veteran- och juniorklasser. Vanlig är en omgång med 6 kast som ger max 30 poäng och 3 omgångar i en serie.

       I Brösarp finns både en utomhus- och en inomhusbana, så där kan man kasta året om. Det är viktigt eftersom det arrangeras riksomfattande vinter- och sommartävlingar, där resultaten registreras hos Sveriges Yxkastarförbund. På hemmaplan arrangeras två riksomfattande tävlingar per år – Österlenkastet och Vikingakastet, som är en maratontävling med 60 kast i sträck.

       – Också då nordiska mästerskapet i helgen med kvaltävlingar den 30 juli och mästerskapet den 31 juli. Samtidigt som yxkastnings-NM avgörs tävlar andra i loggingsporternas NM. Det är sågning för hand och med motorsåg, antingen individuellt eller i lag.

       – Tävlingarna arrangeras invid Vägstationen i Brösarp och är lätta att hitta och har bra parkeringsmöjligheter, avslutar tävlingsledaren Marianne Grenander.

2010-07-26

 

LILL ERIKSSON


 

Skogssågare

FOTO: CALLE ERIKSSON

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007