Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Ny trädgårdsrunda - i hela Sverige

TRÄDGÅRD. En trädgårdshändelse som slår alla rekord – så beskrivs nya evenemanget Tusen trädgårdar av initiativtagarna, Riksförbundet Svensk Trädgård och Gunnel Carlsons Trädgårdsriket. På söndag tar de upp kampen med bland andra Skåne Nordväst och arrangerar något som precis liknar den redan så etablerade ”Trädgårdsrundan”, som för nionde året gick av stapeln innan sommaren i nordvästra Skåne. Enda skillnaden är att detta blir en större satsning geografiskt sett, då nya trädgårdsevenemanget arrangeras över hela landet. Men medan man kan besöka trädgårdar i den skånska rundan under några dagar arrangeras de landsomfattande trädgårdsbesöken endast under en dag. Nu är frågan om Öresundsborna kommer att nappa på ännu ett likadant evenemang. Kommer ni att samarbeta?

       – Vi är helt egna, jag tror det finns plats för fler evenemang av det här slaget. Vi kommer inte att ligga varje utan vartannat år, och nästa gång är tanken att vi ska bjuda in hela Norden till en gemensam dag, säger Svensk Trädgårds förbundssekreterare Elisabeth Svalin Gunnarsson till eventnews.

 

Att det blir just nu har att göra med att landet består av flera olika odlingszoner.

       – För att kunna få med trädgårdar på så stor skala krävs att man ligger lite senare på sommaren, så att även de norrländska trädgårdarna har hunnit få full blom.

       Men Tusen trädgårdar har ännu inte som namnet antyder tusen entusiaster som öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten. Inbjudna att delta är förutom Riksförbundet Svensk Trädgårds 32 000 medlemmar och Trädgårdsrikets 700 medlemmar och alla andra som har en trädgård.

       – Jag tror att en del trädgårdar ställer upp i flera evenemang, men många, ”mer vanliga” är nog med hos oss. Vi har inga krav på hur trädgården ska se ut, bara att den är omtyckt av sin ägare och att man är verkligt intresserad av att visa den, fortsätter Elisabeth Svalin Gunnarsson. Man hoppas få in 1 000 objekt i sin besökslista, som idag rymmer adresser till runt 600 privata och offentliga trädgårdar. Av dem finns ett 150-tal i Skåne, alltså nästan dubbelt så många som den nordvästra trädgårdsrundan erbjuder. Men den kommer troligtvis att fortsätta som vanligt.

       – Vi ska ha möte i augusti-september och diskutera framtid. Förhandstipset är att det blir en trädgårdsrunda i juni som vanligt. Vi firar dessutom tio år 2011, säger projektledaren Lina Andreasson, som varken blivit kontaktad eller vet något om den nya konkurrenten.

Tusen trädgårdar är ett nytt landsomfattande trädgårdsevenemang.

Flaggan och vattenkannan är ett säkert tecken på att det är en trädgård öppen för allmänheten den 8 augusti.

FOTO: RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

 

Inget av de båda evenemangen gör uttagningar eller kvalitetsbedömning bland trädgårdarna som anmält sitt intresse. Alla kan vara med och visa upp sin grönska. Det ska finnas trädgårdar för alla smaker, till och med museiträdgårdar och kyrkogårdar.

2010-08-06

 

LILL ERIKSSON


 

 

Fotnot. Alla trädgårdar registrerade på tradgardsriket.se är öppna klockan 11-16 söndagen den 8 augusti 2010.

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007