Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Ölhävartävling i Ungdomens hus

 

ÖL-VM. ”One look could kill - my pain, your thrill” ekande från högtalarna. Ölspyorna sprutar ut i lokalen samtidigt som låten Poison med Alice Cooper dunkar ölhävarna i ryggen. Scenariot platsar på Ungdomens hus på Norra skolgatan i Malmö, Sveriges första Folkets hus. Malmö stad använder lokalerna till föreningsverksamhet, kommunal verksamhet och privata tillställningar. Och en ölhävartävling för ett 50-tal törstiga, främst män i åldrarna 25-35 år.

 

Idé från skidresan

Även några tjejer och en man på 60 bast hinkade i sig så mycket starköl de kunde på 4 minuter och 28 sekunder sist VM i ölsvepning arrangerades i huset hösten 2008. Trots att tävlingen då inte lockade mer än ett hundratal åskådare tror man nu på ett ännu större evenemang i Ungdomens hus. Det som började som en utflippad grej på skidresan i Chamonix 1996 har genom åren utvecklats till en återkommande supartävling som i höst ska locka runt 70 personer att vända sina magar ut och in.

       – Det är ett oerhört roligt koncept. Det är klart man gärna vill se sin idé växa till att erövra världen. Möjligheterna att bra öldrickare ansluter sig blir naturligtvis större. Då kan också kvalitén på tävlingarna öka. Och det är väldigt fascinerande hur mycket öl det egentligen är möjligt att dricka på dessa minuter, säger bloggaren Martin Johansson som engagerats för att göra evenemanget större.

 

Vad är syftet med tävlingen?

       – Grunden är att ju att ha kul. Men precis som med alla andra tävlingar handlar det om att mäta sig med varandra. Ni kallar det en sport – krävs fysisk träning?

       – Var går gränsen mellan tävling, lek och sport? Det blir ju betydligt roligare om man kallar det för sport istället för bara en lek. I den mån man kan träna upp att dricka stora mängder kolsyrad vätska under kort tid är det en grym fördel. Däremot är det tveksamt om effekterna av traditionell konditions- och styrketräning ger någon positiv effekt. Grundarna av Poison Race är Mikael Stiller, som drack en liter öl under Alice Coopers serenad i franska alperna 1996, och utmanaren kvällen efter - kompisen Gustaf Möller. Sedan dess har de tävlat mest i slutna sällskap, men i slutet av 2007 arrangerades ett eget ”champions league”, då nuvarande världsrekord på 2,8 liter öl sattes.

       Amatörer försöker vinna genom att hetsdricka så mycket som möjligt, men det slutar ”i väggen”. De som vinner dricker i etapper. Kanske med en lugn början, ett snabbare intag och sedan lite vila innan nästa ryck.

       – Efter slutsignalen har gått är det fritt fram att tömma sig. Det är en fördel om man lyckas pressa i ett glas till precis innan signalen går. Det är ju oftast små marginaler som avgör vem som vinner, fortsätter Martin Johansson.

 

Ölen dukas upp, sveps och räknas. Den som dricker mest prisas.

Kan det här påverka ungdomars dryckesvanor - vilket ansvar har ni?

       – Det kan man ju hoppas! Vilka andra förebilder inom dryckeskulturen har dem? Skumpasprutande brats? Det är ju dåliga dryckesvanor om något.

       Trots att arrangören hävdar att detta är en växande sport, ”uppskattat av alla åldrar” och kan ”utövas var som helst och när som helst” tycker man inte att Poison-tävlingen har någon nämnvärd inverkan på ungdomars syn på drickande eftersom evenemanget är en marginell företeelse.

 

”bra exempel på naiv grabbighet”

Martin Stafström, doktorand inom samhällsmedicin vid Skånes universitetssjukhus och insatt i ungas alkoholkonsumtion håller med att detta är ett marginellt fenomen.

       – I min värld är detta ett arrangemang som kan likställas med en gymnasieinspark eller liknande. Sannolikt ett fenomen som till syvende och sist alltid kommer att vara marginellt, säger han. Men han tycker inte att gänget bakom Poison Race står utan ansvar.

      – Jag tycker hela evenemanget verkar vara ett bra exempel på naiv grabbighet. Dricka mycket öl under en hårdrockslåt..., fortsätter Stafström. Han tycker det är uppenbart att de inte har funderat särskilt mycket över sitt ansvar gentemot deltagarna bland annat med tanke på uppkräkningarna och att åldersgränsen inte statueras i de officiella reglerna. För att få köpa biljett till evenemanget, antingen som publik eller tävlande, ska man ha fyllt 20 år enligt arrangören. Men köpet görs över vanlig e-post, utan legitimation eller annan uppgift om köparens ålder.

       – Att vi skulle ha någon form av samhällsansvar för ungdomars drickande är att överdriva. Vi släpper bara in personer som är över 20 år till VM, och dessutom en väldigt begränsad skara. Vuxna människor som är fria att göra sina egna val. Vi kan bara ta ansvar för det som händer i våra evenemang, och det gör vi absolut, säger Martin Johansson.

       – Det finns en uppsjö av forskning som visar på risken med berusningsdrickande, och en tävling som går ut på berusningsdrickande är aldrig något som kommer att leda till mindre risker, avslutar Martin Stafström. Evenemanget har ännu inte lyckats knyta till sig några sponsorer. Med eller utan sådana ska det i höst, från glas och magar tömmas litervis med starköl inne på Ungdomens hus – till Coopers ord “You're poison running through my veins”.

2010-09-03

 

LILL ERIKSSON


Share |

 

 

Officiella regler Poison Race

1 § Poison Race går ut på att, under Alice Coopers låt Poison, dricka så mycket öl som möjligt.

2 § Den officiella längden på låten Poison är 4 minuter och 28 sekunder.

3 § Ölens alkoholnivå ska vara minst 5,0 %.

4 § Lättkolsyrad öl är ej tillåten.

5 § Det är ej tillåtet att mixtra med ölen för att reducera kolsyrehalten. Ölen får hällas upp i glas som tidigast en timme före start.

6 § Om en deltagare spyr under pågående Poison Race får spyans volym mätas upp och dras av från resultatet. Om spyans volym inte kan mätas ska deltagaren diskvalificeras. Spyor efter Racets slut är tillåtna. Tidpunkten för en spya fastställs till det ögonblick då den lämnar munnen eller näsan.

7 § Ölen ska serveras på sådant sätt att deltagarna under racets gång kan hålla koll på hur mycket motståndarna dricker.

Källa: Poisonrace.se

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007