Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Heldag på torget om vår psykiska ohälsa

 

Hur överlever man själv när en anhörig har tagit sitt liv? Och hur är det att vara yrkeskvinna och mamma med diagnosen ADHD? Svar på dessa frågor och många andra försöker man ge på lördagens informationsdag om psykisk ohälsa i Malmö.

HÄLSA. Dagen arrangeras på Gustav Adolfs torg av Lokalt Forum, som får stöd av Malmöpsykiatrin och staden i samband med Världsdagen för psykisk hälsa, som uppmärksammas på olika sätt världen över. Även lokalt handlar det om att öka förståelsen bland människor.

       – Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, även dig och dina närmaste, på olika sätt, säger Annette Skog på Lokalt Forum. Hon menar att samverkan är mycket viktigt om man ska kunna förbättra situationen för de som är berörda. I forumet samlas föreningar riktade till människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och som följer upp personer som har varit i kontakt med psykiatrin.

 

På plats finns också en stödförening för personer med depressionssjukdomar och deras anhöriga, Libra, samt OCD-föreningen ANANKE som stöder personer med tvångssyndrom och deras närstående. I forumet, som är knutet till Nationell samverkan för psykisk hälsa, ingår också Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH och Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd, SPES. Syftet är att motverka nedvärdering och utanförskap. Med forumet hoppas man öka de drabbades rätt till medbestämmande över sin vård och rehabilitering, verka för bättre bemötande, men också att utbyta kunskaper mellan organisationerna.

       – Vi måste våga mötas, prata och förändra attityder för att förbättra drabbades villkor, säger psykiatrisamordnare Carina Lindkvist.

 

Författaren och journalisten Arvid Lagercrantz, aktuell med boken ”Mitt galna liv” och socionomen Lisa Frick som har diagnosen ADHD gästar evenemanget. Lisa berättar om sitt liv som yrkeskvinna och som mamma till en son med samma diagnos plus Aspergers och Tourettes syndrom.

       – Vi måste våga mötas, prata och förändra attityder för att förbättra villkoren, säger psykiatrisamordnare Carina Lindkvist. Personer som gästar evenemanget är bland andra författaren och journalisten Arvid Lagercrantz, aktuell med boken ”Mitt galna liv” och socionomen Lisa Frick som har diagnosen ADHD. Hon berättar om sitt liv som yrkeskvinna och mamma till en son med samma diagnos plus Aspergers och Tourettes syndrom.

2010-10-06

 

LILL ERIKSSON


Share |

 

 

Föreningar i Lokalt Forum

Attention Malmö (intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

Fontänhuset i Malmö (förening för att stärka social kompetens och arbetsförmåga för personer som har varit i kontakt med psykiatrin).

LIBRA (stödföreningen för personer med depressionssjukdomar och deras anhöriga).

OCD-föreningen ANANKE i Malmö (stöd till personer med tvångssyndrom och deras närstående). RSMH i Malmö (riksförbundet för social och mental hälsa).

SPES (riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd). Lokalt forum är knutet till Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).

 

Läs mer!

 

NSPH - Nationell samverkan för psykisk hälsa

WHO – world health organization


Forskarna berättar om mani och depression

Vad är det som gör att man kan bli så deprimerad att livet känns meningslöst? Och hur fungerar en manisk person i sin omgivning? Nu kan man lära mer om detta på två skånska forskardagar.

 

Forskningens dag -

depression och mani

 

MALMÖ - Tisdag 2 november

Jubileumsaulan Skånes universitetssjukhus, kl 13.30 - ca 18.00

LUND - Onsdag 3 november

Aulan Skånes universitetssjukhus, kl 13.30 - ca 18.00

 

Deltagandet är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

FORSKNING. Ett mer populärvetenskapligt evenemang om psykisk ohälsa anordnas av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne. Om en knapp månad är det dags för två forskningsdagar – en i Malmö och en i Lund – i år på temat depression och mani.

       – Patienter med dessa sjukdomar brukar sällan synas eller höras och de anhörigas situation kan med Forskningens Dag få mer ljus på sig, säger Lil Träskman-Bendz, professor i psykiatri vid IKVL, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.

       Allmänheten kan gratis ta del av korta föredrag och illustrativa utställningar. Depression och mani är två svåra tillstånd där känslorna är i total obalans. Den deprimerade drabbas av likgiltighet och förlorad livslust och självkänsla. Den maniske upplever så mycket vitalitet, kreativitet och frihet att även det sjukdomstillståndet ses som mycket allvarligt.

 

I Skåne försöker forskarna undersöka bakomliggande orsaker, hur sjukdomarna utvecklas under livets olika skiften och råder sjukvården hur den bäst kan erbjuda stöd och behandling.

       – Mano-depressiv, bipolär sjukdom, tillhör psykiatrins svåra och dödliga kärnsjukdomar och kan ha olika ansikten, till exempel genom att dölja sig i alkoholmissbruk. Så det är bra att det får mer uppmärksamhet och vi får möjlighet att presentera vår forskning. Evenemanget arrangeras för att finansiärerna - i stor utsträckning skattebetalarna – ska få veta vad forskningsmedel egentligen används till. Forskarna vill också försäkra sig om att deras forskning omsätts i praktisk vård.

 

På dagarna i Malmö och Lund får allmänheten möjlighet att direkt möta forskarna och ställa frågor. Temat till forskningsdagen väljs efter allmänintresset och i det här fallet är det stort. Och åhörarna får lära sig mer om mani och depression ur flera perspektiv – från experimentell biomedicinsk forskning, till patientnära forskning och omvårdnad. Evenemanget direktsänds också via intern-tv på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö. Forskningens Dag, är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Region Skåne, Skånes universitetssjukhus, EricK. Fernströms Stiftelse och Psykiatri Skåne.

2010-10-06

 

LILL ERIKSSON


Share |

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007