Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Evenemangsaffischer gissel i Lomma

 

Det är inte säkert att allmänheten får vetskap om alla evenemang som är på gång. Även små arrangörer kan tvingas annonsera på betald plats för att nå ut till sin publik. Kommunerna i Öresundsregionen börjar tröttna på affischer som skräpar ned och ”förfular gatubilden”.

OENSE.  I Lomma kommun har man som regel att inte tillåta affischering på stolpar. Det finns heller inte längre några allmänna anslagstavlor, eftersom gatukontoret anser att de ”utgör ett förfulat inslag i gatubilden och drar med sig nedskräpning”.

 

Som i många andra kommuner är det via lokala butikens anslagstavla som evenemangsinformationen förmedlas.

      – De flesta butiksägare är positivt inställda till detta och en stor del av kommuninnevånarna passerar dessa anslagstavlor, säger Jan-Åke Ohlsson på Lomma gatukontor. Han har på sistone fått kritik för kommunens restriktiva tillståndsgivning när det gäller just affischer. Lomma Folketshusförening gillar inte alls avslaget som de fick när de sökte om belamringstillstånd för affischering på allmän plats.

      – Det enda sättet för oss att kunna fortsätta vår stora verksamhet med barn och familjeföreställningar är att kunna få ut budskapet till kommuninnevånarna, skriver föreningens ordförande Filip Åkerberg i ett pressmeddelande.

   – Alla får ett negativt besked, säger Jan-Åke Ohlsson till eventnews, och menar att kommunen skulle behöva bevilja många andra sökanden om Folkets Hus skulle få tillstånd. Enligt honom är det många som förhör sig om regelverket och möjligheterna att sätta upp egna affischer.

      Men helt stopp med gatureklam är det inte i Lomma. Man kan godkänna den typ av affischer som används inför till exempel cirkusevenemang, med affischer som sitter uppe ett par veckor och sedan plockas bort. Man kan också få tillstånd att sätta upp en reklamtavla i direkt anslutning till den lokal där ett evenemang ska hållas.

För övrigt hänvisar kommunen till reklam på belysningsstolpar hos det lokala företag som tagit över kommunens avtal.

      – Eftersom föreningen arbetar på ideell basis och inte har några stora inkomstkällor är det av yttersta vikt att föreningen på ett lätt sätt kan visa upp vilken verksamhen som bedrivs, fortsätter Filip Åkerberg. Under ett par års tid har föreningen haft möjlighet att affischera på ett fåtal platser runt om i kommunen med egenhand inköpta affischtavlor som man själva står för och sköter om. Precis som teaterföreningen, fotbollsföreningen, cirkusar, tivoli och även Brandförsvaret.

      – Vi har under dessa år inte haft några klagomål utan tvärtom fått reda på att vi gör ett bra jobb.

 

Men gatukontoret har fått andra reaktioner.

      – Vi fick klagomål på en av deras affischtavlor och då tog jag kontakt och informerade om vad som gäller. När de sen sökte belamringstillstånd för att sätta upp affischtavlor åkte jag ut för att besöka de platser man valt ut. Där träffade jag kommuninnevånare och frågade om deras åsikt och ingen av de jag träffade var positivt inställd till tavlorna. Det var bland annat detta som gjorde att jag bestämde mig för att inte göra något undantag från de regler vi normalt rättar oss efter, säger Jan-Åke Ohlsson. Han föreslog att den tavla som sitter på en stolpe mellan Saltsjöbadsparken och stranden kan flyttas till en stolpe på den parkeringsplats som finns mellan Dansrotundan och förskolan, och att sätta upp ”gatupratare” utanför Folkets hus.

 

När den frostiga relationen mellan föreningen och kommunen ska tina upp är oklart. Folkets hus tycker att det är upp till gatukontoret att ta kontakt om man vill diskutera framtida kulturevenemang i kommunen.

      – För min del är ärendet avslutat tills nya uppgifter kommer fram. Därför anser jag inte att det är jag som ska ta kontakt. Vill dom ha dialog anser jag att det är dom som bör ta kontakt, avslutar Jan-Åke Ohlsson.

2010-11-18

 

LILL ERIKSSON


Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007