Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Först var det tänkt så här vid den tänkta entrén på Östergatan...

BILD: JOHAN CELSING ARKITEKTKONTOR

 

Utan kulturhus –

och pengar

 

Medan Landskronas kulturnatt startar ikväll på biblioteket, bion, konsthallen, museet, Pumphuset, teatern och ute på stan smids planer om ett sjunde ställe – ett stort bygge som rymmer allt.

 

KULTURHUS. Starka viljor drar åt olika håll i Landskronas kulturliv. Ända sedan 2004 har ett nytt kulturhus diskuterats i staden. På kulturnämndens möte på onsdag, vill stadens kultur- och fritidschef Göran Nyström gärna få klubbat ett förslag med en utbyggnad av den drygt 100 år gamla teatern. Det berättade han häromveckan på höstens mingelkväll för 130 kulturaktörer i stan. Någon oro i ekonomisk kristid visades inte – kulturchefen hänvisade till att en avsiktsförklaring faktiskt finns.

     – Han hänvisar till ett beslut i kommunfullmäktige som beställde en utredning. Sedan krävs det ett nytt beslut innan något kan byggas, och det kan inte fattas om det inte finns pengar, säger kommunalrådet Cecilia Brorson (m) till eventnews. Hon har rotelansvar för just kulturfrågor.

 

Göran Nyström

Göran Nyström.

Cecilia Brorson

   Cecilia Brorson.

– Jag tycker inte att gamla hus blir snyggare av tillbyggnader i glas och betong, säger kommunalrådet Cecilia Brorson (m) som inte heller gillar pyramiderna utanför Louvren.

FOTO: MARTIN LARSSON, ACTIONSTUDIOS

 

Kulturförvaltningen kommer att föreslå Celsing Arkitektkontors moderna påbyggnad för kulturnämnden. Det byggandet kräver en ny detaljplan. Det tänkta huset ska innehålla nya konsertsalar för stående publik, biograf, teatersalonger och ska ha digital utrustning för livesändningar.

     Kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfeldt (fp) var också med och minglade. Hon berättade om sina förhoppningar om Landskronas framtida kulturliv och anser att ett digitalt kulturhus är viktigt.

     I bedömningsgruppen som valt just Celsings förslag sitter representanter från staden, en landskapsarkitekt, Kultur Skåne, Landskrona Riksteaterförening och Statens Filminstitut.

 

Förslag kulturhus i Landskrona.

Den så kallade Blackboxen ligger rygg i rygg med befintlig byggnad och vissa salonger är delvis nergrävda.

BILD: JOHAN CELSING ARKITEKTKONTOR

 

Fotnot. eventnews är konferenspartner med Bio Maxim i Landskrona och självklart är vi intresserade av vad som händer på den fronten. Här redovisas status i ärendet – men ha intressekonflikten i åtanke när du läser artikeln!

Reviderad bild av det planerade kulturhuset i Landskrona.

... men nu har förlängningen, ”etapp 3” till vänster, tagits bort.

      – Bedömningsgruppen tycker att den mer kompakta lösningen är att föredra. Det är ekonomiskt och antikvariskt ett rimligare projekt, säger Stefan Andersson, arkitekt på Johan Celsing Arkitektkontor.

 

 

I den nya byggnaden som går lös på 50 miljoner kronor ska det finnas tre salonger med kapacitet för 200, 80 och 50 platser i respektive salong samt en restaurangdel. Byggnaden ska också ha en så kallad black box. Det är en salong för scenkonst, videokonst och inspelningar.

På vilket sätt ingår investeringen i Landskronas fem politiska prioriteringar (skola, trygghet, sysselsättning, boende och näringsliv)?

     – Det gör den inte, fortsätter Cecilia Brorson. Hon vill inte köpa något kulturhus alls just nu och är den som säger mest nej av alla. Att bygga på teatern har debatterats från början. Sverigedemokraterna föreslår i sitt budgetförslag att kulturhuset ska byggas på Jönsaplan, skriver Landskronadirekt.

     – Intensionen är en byggstart under 2013 och flyter allt på som det är tänkt kanske vi till och med lyckas inviga det digitala kulturhuset under jubileumsåret 2013, fortsätter kulturchefen Göran Nyström. Men det motsträviga kommunalrådet har inte lika bråttom.

     – Under 2012-2013 är det inte sannolikt att det sker något mer kring ett bygge, säger Cecilia Brorson.

 

Placeringen är perfekt anser Nyström, med tanke på möjligheten att ha utomhusscen i teaterparken och synergieffekterna att kunna nyttja befintlig personal och teknik. Vidare menar han att staden saknar en ordentlig konsertscen och konferensutrymmen.

Redan idag konkurrerar teatern med de andra konferenslokalerna i stan. Men det är inte meningen.

     – Man måste ställa sig frågan om det är rimligt att Landskrona stad ska bygga konferensanläggning med bio och slå undan benen för folk som faktiskt har sådant som sin försörjning. Kommunen ska inte konkurrera med privat verksamhet, säger Brorson.

Så kommunen ska inte driva biografen?

     – Det är inget kommunalt uppdrag att driva bio, så vare sig huset byggs eller inte behövs en entreprenör till driften, fortsätter Cecilia Brorson.

 

Frågan är om hon kan stoppa förslaget – många har väntat länge på att se kulturhuset realiserat.

     – Det finns inget anslag för ett kulturhus i budgeten – utöver 300 000 kr innevarande år till den utredning som nu är genomförd - och utan pengar blir det inget kulturhus, fortsätter hon. Kulturförvaltningens chef Göran Nyström tror ändå inte politikerna ska lägga hinder på inslagen väg.

     – Det är väl genomtänkt och vi Landskronabor vill ha, och måste ha våra fyrtorn om vi vill synas i regionen, säger Göran Nyström till Landskronadirekt. Tycker inte det moderata kommunalrådet att det är viktigt att Landskrona syns?

     – Jo, men det måste alltid vara en avvägning mellan olika behov. Jag ville se en utredning av andra placeringsalternativ, där man undviker att förvanska nuvarande teater som är en oerhört vacker byggnad. Och inte fyller parken med byggnader. Kommunalrådet ser också resterna av Helgeandshuset med tillhörande begravningsplats som ett bekymmer och befarar höga kostnader för arkeologiska undersökningar. Hon vill undersöka om det finns andra byggnader i Landskrona som kan byggas om och återanvändas på ett bättre sätt.

Vad kan då Landskronaborna förvänta sig efter kulturnämndens möte?

     – Om de rekommenderar kommunfullmäktige att bygga Celsings förslag så kommer det beslutet att skickas till budgetberedningen och där kommer vi att svara att det inte är aktuellt att bygga för närvarande, avslutar Cecilia Brorson.

2011-10-14

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007