Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Allvarliga brister på alla granskade lekland

 

GRANSKAT. De flesta som varit med barn i ett lekhus har råkat ut för trasiga redskap eller att attraktionerna på annat sätt inte verkar helt säkra. Nu kommer skarp kritik från Konsumentverket, som har granskat 11 svenska lekland och hittat allvarliga säkerhetsbrister hos samtliga. Bland annat hittades fel som innebär risk för strypning.
     – Det är anmärkningsvärt att samtliga lekland som vi besökte hade minst ett så kallat A-fel, det vill säga allvarliga fel som kan leda till ödesdigra konsekvenser om olyckan är framme, säger verkets expert Annika Ahlberg.

 

Lekande barn

Enligt Konsumentverket räcker det

inte att informera besökare att ”all lek

sker på egen risk”. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Föräldrar har också ansvar

Leklanden har blivit fler och fler de senaste åren och flera personskador har inträffat. Skallskador och frakturer hör till de allvarligare. Att alla lekland har allvarliga brister tycker granskarna är nedslående.
     – Men de allra flesta lekland vi besökte vill göra rätt och vara säkra, även om inte alla förstår behovet av säkerhetsrutiner, fortsätter Annika Ahlberg.
Att informera besökare ”all lek sker på egen risk”, duger inte enligt Konsumentverket. Så lätt ska inte företag få komma undan sitt ansvar. Tillsynsärenden har nu inletts på de elva lekställena för att följa upp vilka åtgärder som vidtas för att förbättra säkerheten.
     – Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att föräldrarna har ett stort ansvar att se till att leken är säker. Och erbjuder leklandet barnpassning ska man som förälder förvissa sig om när leklandet tar över ansvaret och när man själv förväntas övervaka sina barn, avslutar Annika Ahlberg. Utöver detta inleds ytterligare åtta tillsynsärenden på lekland som inte har granskats. Från dessa vill Konsumentverket ha in skriftliga säkerhetsrutiner.

2011-12-13

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Läs hela granskningsrapporten hos Konsumentverket.

Sydsvenska lekland

som granskats:

 

Andys Lekland i Malmö
En del av en kedja med totalt tre lekland. Leklandet i Malmö öppnades i december 2004 och Konsumentverket klassar det som ett medelstort lekland. Vid den begränsade säkerhetsbesiktningen konstaterades totalt 17 A-fel. Sex av dessa bedömdes vara så allvarliga att de behövdes åtgärdas under tillsynsbesöket. Ytterligare ett åtgärdades på leklandets initiativ. Resterande 10 fel fick leklandet en vecka på sig att åtgärda och redovisa till Konsumentverket.

 

Majoriteten av felen berodde på slitage. Förutom nämnda A-fel saknades delvis stötdämpande underlag runt ingången till hoppborgen. Eftersom detta inte kunde åtgärdas på plats togs ett interimistiskt beslut om förbud att tillhandahålla hoppborgen till dess att tillräckliga åtgärder kunder redovisas. Vid rapportens tryckning har beslutet inte upphävts. Flera rutiner fanns skriftligt men några endast muntligt. Särskilt utförlig var den skriftliga rutinen för olycksfall. Leklandet erbjuder ingen barnpassning. Ärende riktat mot leklandet har startats. Konsumentverket följer upp att åtgärder vidtas.

 

 

Leos Lekland i Malmö
Leklandet öppnades i juli 2011 och Konsumentverket klassar det som ett stort lekland. Vid den begränsade säkerhetsbesiktningen konstaterades totalt sex A-fel. Inget av dessa bedömdes vara så allvarligt att de behövde åtgärdas under tillsynsbesöket.

 

Samtliga utom ett var konstruktionsfel. Leklandet fick en vecka på sig att åtgärda felen och redovisa till Konsumentverket. En del rutiner finns skriftligt men många rutiner är muntliga. Leklandet erbjuder ingen barnpassning. Ärende riktat mot leklandet har startats. Konsumentverket följer upp att åtgärder vidtas.

 

Källa: Konsumentverkets rapport 2011:19

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007